• kvp
    #8
    "Most ezt számitasd ki innen a földröl vagy készitsenek egy olyan szoftvert ami még a sulytalanságban meghatározza neked, hogy vissza térve hol lesz az egyensúly, hogy ahhoz állitsa a rakétákat."

    https://www.airspacemag.com/daily-planet/how-do-astronauts-weigh-themselves-space-180953884/

    Ezzel a modszerrel meg lehet merni egy test tomeget es annak kozeppontjat is. Az oda-vissza mozgast generalhatja elektromos motor, de akar fuvokak is. Gyakorlatilag barmit megfogunk egy robotkarral es meglobaljuk mikrogravitacios kornyezetben, a robotkar motorjainak terhelesebol meg lehet mondani a tomeget es a razas iranyvaltoztatasai segitsegevel ki lehet szamolni a tomegkozeppontjat is.

    Egyebkent urszemet eseten fel kell merni, hogy mi az amit erdemes visszahozni, mi az amit eleg belokni a legkorbe es mi az amit erdemes helyben robotkarokkal darabokra vagni, tomoriteni es szep szabalyos kockakra preselt hulladek formajaban visszahozni. Az utobbi a helykihasznalast is nagyban javitja.

    Egyebkent a spacex fele raketak vezerlese szoros visszacsatolasos, tehat ha leszallas kozben oldaba vagja valaki a raketat (mondjuk egy erosebb szellokes), akkor ha van eleg toloereje, abbol is visszaal egyenesbe. Gyakorlatilag ugy egyensulyoznak mint a boston dynamics robotjai. Ez azt jelenti, hogy ha nem kozepen van a tomegkozeppont, akkor kepesek kompenzalni. Meg azt is kezelik, ha leszallaskor nem szimmetikusan vannak begyujtva a hajtomuvek. (a starship eseten eleve ez a normal mukodes, 1 vagy 2 hajtomu eg, a geometrikai kozepponttol oldalra eltolva)