• wraithLord
    #15
    A telomer rövidülés nem csak egy "elmélet" (vagyis az "csak" egy tudományos elmélet). Ha máshonnan nem, onnan hallhattál róla, hogy pl. a klónozott állatoknál a klónozás technológiájától és az állatfajtól függően a klónnak lehetnek hosszabbak vagy rövidebbek a telomerjei, függetlenül attól, hogy a klónozásra felhasznált sejtmag/DNS milyen korú sejtből lett kiszedve (és ha jól tudom, még mindig nem tudják az okát).

    Igazából nincs szoros összefüggés (egyenes arányosság) a telomer és a várható életkor között, mert az öregedés egy elég összetett rendszer eredményeként jön létre rengeteg visszacsatolásos folyamathálózat révén. Amellett, hogy öregedik a szervezet, van ennek az öregedésnek egy olyan belső funkciója is, hogy a szervezet a sejteket eliminálja, mielőtt túl sok káros hatás érné őket a környezetből, és problémát okoznának a szervezetben.
    Maga az "univerzális", tehát szervezet egészére vonatkozó kiindulási telomerhossz embrionális korban állítódik be. Pl. a nem specializálódott, totipotens és pluripotens sejtek képesek a telomerhosszt állítgatni. (A "képesek" csak annyit jelent, hogy "unlockolva" van az a DNS szakasz, ami a telomerhosszabbításban részt vevő enzimeket kódolja. Elméletileg minden sejt képes rá, csak általában/normális esetben a legtöbb sejttípus nem fér hozzá ezekhez a DNS szakaszokhoz, mert össze vannak tekerve, ki vannak iktatva. A nem normális eset az pl. a rákos sejt, ahova eljuthat egy időben nem kiktatott, a kora miatt sok káros hatást összeszedett sejt.)
    Egyébként a telomerek felelősek a sejt regenerációs képességeiért, a kromoszómák stabilitásáért. Ezért persze összefüggésbe hozható a sejtöregedéssel is, krónikus betegségek és rák megjelenésével is. A telomer olyan sejtekben, amelyek nem képesek a telomert hosszabbítani, gyakorlatilag sejtosztódáskor feláldozzák magukat a kromoszómákért, és egyre rövidebbek lesznek, amíg végül nem tudják ellátni a feladatukat. (De általában idáig nem jut el a dolog, hanem bizonyos telomerhossz olyan jelet produkál, ami a programozott sejthalált indít el.)

    Az öregedés szerintem (ha valami univerzális problémát kell említeni, akkor) az oxidatív stresszel direktebben függ össze, tehát a légzési láncban képződő reaktív oxigéngyökök minden szinten szétcseszik a sejtet, többek között a DNS-t is (és a telomert is).