• kvp
    #2
    Eleg egyertelmu, hogy minden keszuleknek csinalni kell sajat google account-ot, amit csak a google szolgaltatasok igenybevetelehez hasznal az ember. Plusz kikapcsolni mindenfele celzott reklamot. Igy azt kapja az ember kesobb ajanlasnak amilyen temat korabban megnezett, meg amit kezzel beraknak a reklamozando tartalmak kozze. A maganlevelezest meg nem erdemes gmail-en at vegezni.

    A pozicio koveteset ki lehet ugyan kapcsolni, de akkor elveszitjuk nem csak a weboldalak helyszolgaltatasait, amit amugy is kikapcsol az ember, hanem a google maps-et, de meg a futart is. Ehhez eleg a keszuleken mindig nem-et mondani a google location services felhasznaloi licensz felteteleire (minden alkalommal ra fog kerdezni) es akkor nem indul el a szolgaltatas. (meg a google maps es semmilyen mas navigaciot igenyelo program sem) Ha engedelyezzuk, akkor viszont gyujti az adatokat es nem csak gps-t hanem a gsm cella adatokat, a bluetooth kornyezetet es a kornyezto wifi-ket is. Ebbol a cella adatok letiltasahoz le kell lepni a helozatrol (repulogepes mod), ami nem igazan megoldhato. A blueooth es a wifi kikapcsolhato es raadasul meg az aksi elettartam is megno. Ha be vannak kapcsolva akkor a begyujtott blueooth adatok alapjan megprobaljak megkeresni a kozelben levo keszulekek kozzul valamelyiknek van-e feltoltve helyzet adata es akkor a jelerosseg fuggvenyeben rendelik hozza a kikapcsolt gsm-u keszulekhez a masik helyadatait. Tobb keszulek eseten tudnak jelerosseg alapjan haromszogelni is, ami eleg pontos. Ugyanezt csinaljak wifi-vel is, de van egy router adatbazisuk, amitket a google-t hasznalo telefonok meg a street view kocsik gyujtenek folyamatosan es az alapjan is tudnak haromszogelni. Ez is pontos. A gyakorlatban a cella alapu helymeghatarozas, kikapcsol wifi es bluetooth mellett is boven eleg a google maps vagy a futar hasznalatahoz, a navigacio kb. az adotorony helyere teszi az embert, onnan mar latni hol vagyunk valojaban.

    A helyzet meghatarozast es bekuldest jelenleg csak ket modon lehet elkerulni, vagy nem aktivaljuk a google szolgaltatasokat (ekkor nincs alkalmazasbolt, gmail, google kereso es maps sem) vagy teljesen kikapcsoljuk a telefon radios egyseget (flight mode), de ekkor semmilyen radioforgalmazasra nem kepes a keszulek. Harmadik lehetoseg ha zart APN-ben van a keszulek, ekkor az APN gateway-en levo ceges tuzfal szurhet vagy blokkolhat ha akar, de ez altalaban megzavarja a google szolgaltatasok mukodeset es a legtobb embernek nem ilyen ceges maganszolgaltatoi simkartyaja van, hanem valamelyik mobilos cege.

    Osszessegeben a felhasznaloi szerzodesben benne van, hogy amennyiben nem kapnak helyadatokat, akkor nem adnak ingyenes google szolgaltatasokat. (a google kereso azert behozhato, mas nem) Az osszegyujtott adatokat elvileg ki lehet torolni, de ez csak a felhasznalo szamara teszi oket lathatatlannna, a google tovabbra is felhasznalja es ertekesiti oket, tovabba ettol meg folytatja a gyujtesuket.

    A lakohelyet es a munkahelyet egyekbent a statikszikakbol szedik ki, tehat ha hibas adatokat ad meg valaki, akkor is kiszurik, hogy nem ott alszik rendszeresen es nem oda megy be dolgozni a felhasznalo amit kezzel megadott. Ezt persze nem publikaljak, tehat csak a vasarlok (az adatokat megvevo ugyfeleik) lathatjak. Ahogy a facebook eseten is. (letiltjak azt a ceget ami elarulja a felhasznaloknak a roluk szolo facebook altal kulso feleknek eladott szemelyes adatokat)

    Aki zavar, hogy kovetik es ezt kesobb barki felhasznalhatja ellene, annak javasolt egy google mentes android-os keszulek hasznalata, az open source chromium bongeszovel. Ilyen alapbol az osszes android open source-os rendszer. Ezeken fent sincs a google egyetlen erintett szolgaltatasa sem, sot igazabol jogilag felrakni is tilos oket. (lasd Huawei android licensz problemak)