• kvp
    #5
    Ez egy viszonylag egyszeru keszulek. Van benne egy alaplap, fixen egy cpu, integralt videoval, azon kivul 1 storage slot, 2 memoria slot, 1 wireless slot, 4 usbc port (ezek a kulso bovitohelyek), 1 kijelzo kimenet, 1 kombinalt audio ki- es bemenet (combo jack/mikrofon/sztereo hanszoro), 1 usb-s webkamera, 1 billentyuzet, 1 touchpad es egy ujjlenyomat olvaso. Ezzel lefedtek a procik 4 db usb3 (thunderbolt, a kulso portok), 4 db usb2 (belso device-ok), lvds video (kijelzo), analog audio es 1 db pcie4x portjat (M2 es wifi megosztva).

    Ha valaki kulso videokartyat akar, akkor igen, a proci es az alaplap tamogatja, de csak M2-es formatumu kartya lehet es akkor egy kulso ssd-t kell tenni az egyik bovito portba (ezt pont arulnak is). Raadasul egyelore egyetlen asrock analog vga (!!!) kartya van csak a piacon. Szoval a lehetoseg az megvan, de egyelore nincs hozza periferia. Max. egy headless compute card lenne jo ide, ami a cpu framebuffer-ebe rakja az eredmenyt, de ennyi erovel akar a bovito portokba vagy a wireless rovid m2-es slot-jaba is mehet kulso videokartya, bar ott kisebb a fizikai hely.

    Sajnos a valoban jol bovitheto es eros gep az ennel 3-4-szer nagyobb (vastagabb) es nehezebb lenne, legalabb egy full scale pice16x-os slot-tal. De az mar nem igazan laptop, inkabb luggable desktop pc.

    Az egesz otletben a 4 darab usb3-as bovitohely az ami jo, mert igy nem kell mindenfele dongle-oket es hub-okat aggatni a gepre. Minden mas az egy nagyon alap intel-es mobil procis laptop tudasa, kb. a netbook felso kategoria es a profi gepek kozott feluton. Belul a jobb uzleti gepek is kb. ugyanennyi parameter kivalasztasat lehetove teszik, csak ott a penzert ossze is rakjak az embernek. A kulso portok viszont fixek, ami vagy eleg vagy nem a vevonek. (en az USB-kbol fogyok ki allandoan, de a +1 port nem sokat segitene)