• asgh
    #11
    A moduláris laptop fából vaskarika. Ha csak a "nem hegesztjük az alaplapra a memóriát és az SSD-t" modulárisnak nem tekintjük.
    Ez nem csak a szabványosításon múlik, hanem ezer egyéb apróságon.
    Pl. hőelvezetés: hiába van szabványos interfaced a CPU vagy a GPU cseréjére, ha közben dupla annyi hőt termelnek, amit az alap hűtés nem tud elvezetni. Ilyenkor a laptop gyártók áttervezik az egész terméket, ezt egy moduláris eszközzel nem lehet megtenni.
    De ugyanez a helyzet az energia fogyasztással: ha többet eszik a hardver, akkor a laptop gyártók tudnak variálni az aksi fizikai méretével, ezt egy moduláris terméken nem lehet megtenni. És így tovább.

    Amúgy az egész "moduláris PC" egy kényszer megoldás volt, hogy a 80-as években az IBM-nek ne kelljen külön termékeket gyártania a különböző vállalati igényekhez és kis befektetéssel tudja a ram vagy a HDD növelésével lehúzni az üzleti vásárlókat. Ha az IBM-nél tudták volna, hogy ez megnyitja az utat a klóngyártók előtt, akik idővel kiszorítják az IBM-et a saját piacáról, akkor garantáltan dobják a koncepciót.
    Ráadásul ez vezetett a szoftver piac töredezettségéhez. Anno ha vettél egy Commodore, Attari, Sinclair vagy akármilyen gépet, akkor referencia hardvert használhattál, azaz a fejlesztő pontosan ugyanazon a konfigon tesztelte a szoftvert, mint amit a user használt.
    Az IBM klónokkal és a Microsoft "ha lassú a szoftver, bővítsd a hardvert" irányelvével lett kötelező gyakorlat a PC legozgatás a 90-es évek közepére, onnantól lett kiszámíthatatlan és követhetetlen a szoftverek fejlesztése és tesztelése.
    Bőven itt volt már az ideje, hogy az iparág végleg leszámoljon a moduláris koncepcióval és főleg nem kellene olyan termékkategóriákra is kiterjeszteni, ami eleve alkalmatlan a modularitásra.