• kvp
    #3
    "(hardfork, az újat nevezni bitcoinnnak, a régit meg elfelejteni)"

    Annyi erovel akar ki is dobhatja mindenki a meglevo coin-jait, mert egyreszt algoritmus valtas eseten nem biztosithato a fokonyv integritasa, tehat hogy kinek mennyi coin-ja is volt elotte, masreszt proof of stake eseten hiperinflacio okozhato csak azzal, hogy hasznaljak a rendszert. A proof of work pont arra szolgalna, hogy a fizika torvenyeivel megakadalyozza a vegtelen mennyisegu coin generalasat.

    A cardano egy proof of stake algoritmust hasznal, de nem coin-hoz hanem altalanos blokklancokhoz. Ez szamitasilag persze egyszeru, annyira hogy a sima egy fokonyves lancokat meg a mai magyar penztargepek is hasznaljak a tranzakciok validalasara (az elozo tranzakcio ellenorzoosszegenek adott szamjegyei vannak minden blokkon alul). Ezt felboviteni elosztott kornyezetbe siman megoldhato, viszont ez nem fog coin-t generalni, csak tranzakciokat alairni. Viszont mivel nem tartozik hozza alapbol coin, ezert a validalast vegzoket sem fizeti ki senki. Ezt lehet ugy is felfogni, hogy a akinek tobb az adott rendszerben allo tokeje van, az fizessen tobbet a rendszer mukodesebol, de nem tul motivalo, ha a toke puszta megtartasaaert folyamatosan valos (konvertibilis) penzzel kell fizetni. Raadasul a rendszer nem gatolja meg, hogy a toke 99%-a a resztvevok 1%-anak kezebe vandoroljon, amikor is azt csinalhatnak amit akarnak, gyakorlatilag konszenzusosan vehetik el a penzet barmilyen maganembernek vagy kisebb cegnek, mert ok a 99%. Ez az egy dollar = egy szavazat elv legnagyobb a proof of stake (vagy EU-s parlamenti nyelven stakeholder democracy) hatranya. Gyakorlatilag ilyen rendszert szeretett volna bevezetni a facebook is a libraval, annyi megkotessel, hogy ok donthettek volna el, hogy kik ellenorzik a tranzakciokat, igy az emberek meg egysegesen osszefogva sem szolgattak volna bele a rendszer mukodesebe. Aztan ha valalki rosszat gondol, mar el is vettek a penzet es ehhez eleg a blokkchain stake birtokosainak egyeterteni arrol, hogy az illetonek nincs penze. Es a rendszer donteset nem lehet megfellebezni, mert nem vonatkozik ra egyetlen birosag hatalya sem. Nem vagyok benne biztos, hogy az atlagembereknek ez olyan jo lenne.

    Az, hogy a Cardano-sok kiadtak egy sajat kriptopenzt az egesz finanszirozasara igazabol nem mond sokat, mivel nem limitalt, ezert pontosan olyan mint a reszveny, igy annyit generalnak belole az alapitok amennyit csak akarnak, legfeljebb csokken az erteke. Na most amikor egy szuk kor donthet arrol, hogy mennyit erjen az ember penze azt jegybanknak hivjak es pont azt az elemet hozza be a kriptopenzek vilagaba, amit ki akartak valtani veluk.