• NEXUS6
    #80
    LOL. Ezekszerint marhára kiment már a kicsi bucidból, hogy miről volt eddig szó. Tudod a cikk is azzal foglalkozik, hogy a Mars légkörében levő CO2 mellé kell még más tényező a felszíni hőmérséklet biztosításához, amit elemezgettem, a Földi CO2 mennyiséggel összevetve. Meg olyan 30 hsz-szel korábban fejtegettem az emberi CO2 bocsájtás eléggé eltörpülő nagyságát a teljes szén/CO2 körforgáshoz képest. Nyilván nem kell a hozzászólásaimra emlékezned, hiszen ezekkel az értékekkel gondolom magad is tisztában vagy. De akkor miért is kérsz tőlem újra és újra adatokat, ugyan arra a dologra? Hmmm.

    Az ember légköri vízpárára gyakorolt főleg közvetett hatását több tényező szerint is mutattam (transpiráció, aeroszolok). Nem tudom miért tagadod le ezt is és kérdezel rá újra és újra. Illetve próbálod a közvetlen emberi H2O kibocsájtásra terelni a szót, amivel én amúgy nem foglalkoztam.

    Milyen más szempont? Nézd, a klímát nem csak az emberi kibocsájtás arra gyakorolt hatása szempontjából lehet vizsgálni, mint azt már ezerszer leírtam. Ami ugye egyfajta evidencia. Mit nem értesz azon, hogy nyilván nem fognak bekerülni az IPCC anyagaiba azok a kutatások, amelyek nem az emberi kibocsájtást teszik a kutatás tárgyává. Ez is evidencia, és nem azért van mert én mint megmondó ember azt mondom, hogy ne tegyék be. Csak ugye ha egy tényezőre szűkítjük a kutatást, akkor felmerül a gyanu, főleg ha az előrejelzések sem az elvárt szinten pontosak, hogy valamit kihagynak. Leírtam az álláspontomat, hogy szerintem miket.

    Újra, ezredszer is felhívom a figyelmedet, hogy egy visszacsatolásos rendszernél nem különül el az ok és az okozat, hanem egy adott tényező mindkettő lehet. Ez igaz a H2O/hőmérséklet viszonylatában, ahogy a CO2 esetében is (magasabb hőmérséklet => permafroszt kiolvadása, magasabb hőmérsékletű tengervíz => CO2 felszabadulás => magasabb hőmérséklet). Ha szerencsénk van a teljes forgalomhoz képest eltörpülő mennyiségű antropogén CO2 kibocsájtás lehet egyfajta mérleg nyelve, és akkor annak változtatásával befolyásolható a rendszer, de mint írtam szerintem nem ez a helyzet. Ettől még az emberi tevékenység, beleértve a CO2 kibocsájtás okozhat, a természetes folyamatok mellett felmelegedést.
    Látom nehezedre esik továbbra is a bonyolult, több tényezős összefüggések értelmezése.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.06.08. 10:13:28