• NEXUS6
    #68
    A visszacsatolásokkal kapcsolatban, azok jelentőségében hol húzod meg a határt? Pl azt írják, hogy mondjuk 4 w/négyzetméter növekedés a sugárzási kényszerben az a visszacsatolásokon keresztül valójában 20 w/négyzetméter plusz növekedést generál. Tekintve, hogy a visszacsatolások működése nem kellően megértett és reprezentált a számítógépes modellekben, szerinted eldönthető, hogy melyiknek van nagyobb jelentősége? Szerintem mondjuk igen és egyértelmű, hogy a visszacsatolások viszik a prímet, azokat kéne megérteni. Nyilván sok kutató dolgozik a szintén nem kellően megértett CO2 növekedés hatásán is, és az IPCC anyagai szinte csak ezzel foglalkoznak. Ez olyan hangsúlyeltolódás, ami nem a vizsgálati tárgy valós fontosságából sokkal inkább abból következik és azt tükrözi, hogy a CO2-t hányan kutatják és hányan foglalkoznak a vízpára és egyéb visszacsatolások hatásaival. Ez a laikusban téves képet alakít ki a különböző tényezők fontosságát illetően. Lásd saját példád.
    Amúgy nem tudom mi a gondod a #3 alatt tett bejegyzésemmel. Az én faék egyszerűségű bejegyzésem azok a peremfeltételek, amelyeken belül a jelenlegi klímaváltozás, vagy aCO2 megvalósul.

    A nem kellően megértett számomra azt jelenti, hogy a megfelelő döntések meghozalatához a modellek nem produkálnak megfelelő pontosságú előrejelzést. Az, hogy az IPCC, általa is feltárt hiányosságok ellenére mégis annak ítéli a jelenlegi rendszerek produktumait az igencsak vitatható gyakorlat. Többször elismerték, hogy a végül megvalósuló változásnak rendszeresen fölélőnek, ennek ellenére marad a riogatásos kommunikáció.

    A klímakutatók modelljei a CO2-re vonatkozóan magas érzékenységgel dolgoznak (túlzottan is), ezt részben elismerik az IPCC elemzései is. A jelenlegi CO2 szempontból túlérzékenyített modellek pedig nem adnak a valós változásokkal összhangban mozgó, korreláló eredményt.
    Had kérdezzek vissza! Te elfogadod, ha elviszed az autószerelőhöz a kocsidat, aki a klímát ugyan nem csinálja meg, de kicseréli, gyak feleslegesen a gyertyákat. Akkor szerinted ő jól dolgozik? A kocsiddal el mersz indulni a nyár közepén egy balatoni hétvégére egy forró nyári napon?

    Had kérdezzek vissza így 60 hsz után, te szerinted én miben jelölném meg az elsődleges okot, ha nem a CO2 az!? ;)
    Ha ez a H2O szerinted is, akkor meg minek játszod itt a hülyét feleslegesen! XD