• NEXUS6
    #401
    Milyen rreferencia időszakra, mi alapján számolt adatokra vagy kíváncsi? Mert a cikkben ott van a 2002-2019 időszakra a mért értékből számolt és a CMIP6 modellek RF értékei külön külön és azok összesített átlagolt értéke is.

    Az átlagolt CMIP6 értéket (úgy tűnik nem vetted észre, hogy ez az volt) vettem alapul, azzal írtam fel az egyszerű példát, ami meghaladta mégis a tudásod. Marhára nem értem, hogy mit bűvészkedsz itt össze összeadásokkal, én nem ezt írtam fel. Várjál elmagyarázom, mert ált isk 6 osztály szinted sem tudtads megugorni: egy egyszerű aránypár jelentette osztás (RF(OLR) osztva RF(DCIMP6 átlag), ezt megszorozva az RF(IPCC össz) értékkel megkapod azt, amit a referencia időszakra jelentkező különbség jelent a teljes 1750-2020 időszakra. így jött ki az 1,75 Wm-2 becsült érték. Ennyi.

    Tehát továbbra sem tudod megmagyarázni, hogy a CMIP6 modellek miért adnak min 20%-kal magasabb értéket a mért OLR-ből származtatotthoz képest. És ennek pl, mi a hatása az egész elméletre, a jövőbeni prognózisra. Nyilván nem tudod. Lövöldözöl vaktában, most a CH4-re, ami még a CO2-höz képest is töredék üvegházhatással bír, nemhogy a vízhez képest. Szánalom, amit művelsz, nem vita.

    Üvegházhatás szempontjából továbbra is a víz a legfontosabb üvegházgáz, amit az IPCC meglehetősen pongyolán kezel, gyak kimutathatatlan a pontos érték, amivel számol OLR-ként, RF-ként, melegítő hatásként, vagy bárhogy is, ami épp neki tetszik. Mint azt a #337-ben kifejtettem még ezzel a cikkben szereplő OLR-ből számolt értékkel is lehetnek problémák, ha azokat a szempontokat, amit felsoroltam figyelembevesszük.