• kvp
    #9
    A proof of stake az olyan mint a stakeholder democracy amit az EU parlamentje tamogat. Ez az egy dollar, egy szavazat elv. Kripto eseten azt jelenti, hogy akinek tobb coin-ja van, az tobb ellenorzest vegezhet, igy elvileg tobb coin-t tud kibanyaszni. Ez kb. olyan, mintha a nagytokesek donthetnek el, hogy mennyi penzt adjon ki egy jegybank es mindenki annyit kerhet az uj penzbol a meglevo melle, amennyije mar van. Ha mindenki padlogazon banyaszik, akkor a szamitasi kapacitasuk aranyaban no a vagyonuk, ami a kamatos kamat elve szerint elobb utobb aranyaiban egyetlen kezbe viszi az osszes coin-t. (tehat 1%-e lesz a vagyon 99%-a, aztan 1% 1%-ae, stb.) A masik, hogy egyfajta fogolydillemmat okoz, mert tobbet er egy-egy coin ha kevesebb van belole, de ha nem banyasznak, akkor nem lehet vele kereskedni sem. Ha kvazi vegtelen coin mennyiseg van a rendszerben, akkor ez hiperinflaciohoz vezet, ha veges, akkor a linearis energiaigeny miatt pillanatok alatt elfogy es utanna fix coin mennyiseg van szetosztva, ahol megint elojon az 1% - 99% szabaly.

    A proof of stake se a kriptok vilagaban, se a valodi eletben, egy demokraciaban nem elfogadhato. Mindket esetben egy embernel van minden penz es hatalom vegkifejlethez vezet. (tisztan matematikai szemszogbol nezve)

    "Soha. Sőt előbb-utóbb az egész gazdaság áttevődik blokklánc alapokra."

    Mivel ugy van megtervezve minden hiperinflaciomentes coin rendszer, hogy minel tobben hasznaljak, annal nagyobb legyen az energiaigenye (exponencialisan), ezert nem valoszinu. Ahol ezt megoldottak, ott a vegtelen penzforras miatt elojon az mmo-k klasszikus problemaja, az inflacio es ennek mellekhatasa, a minel egyenlotlenebb vagyonelosztas. A legtobb mmo ez ellen csak ugy tudott vedekezni, hogy kivon penzt a rendszerbol. Jelenleg egyetlen kriptopenz rendszer sincs coin sink-ekkel ellatva es nem is valoszinu, hogy lesz ilyen. (talan a libra tudott volna ilyet elmeleti szinten, de az sima cluster alapu kozponti fokonyves megoldas, tehat nem demokratikus)

    En inkabb arra tippelek, hogy elobb utobb lesz olyan kvantum gep, ami minden jelenlegi kpriptot tud torni. Es akkor par nagytokes vesz ilyet, lenyuljak a teljes piac konvertibilis tokejet es aztan megszunnek ezek a megoldasok. Ha nem kovetkezik be, az valoszinuleg azert lehet, mert nem eri meg, tehat a piramisokban nincs annyi tenyleges konvertibilis valuta, hogy megerje foglalkozni veluk.

    "TEle van a puttonyom már velük, előbb a videókártyák, most meg a háttértárolók."

    Amig nem veszelyeztetik a kormanyok es a nagytokesek eletet, addig marad ahogy most van. Ha ez megtortenik (mert mar tul sok fontos eroforrast hasznalnak fel), akkor siman betilthatjak. Ha at kellene rakni az osszes kriptos halozatot a darknet-re es ha rajtakapnak akkor borton vagy elad a kormany alkatresznek (lasd Kina), akkor nem sokan foglalkoznanak vele tovabb. Ha ennel hamarabb torik meg (vagy haszonszerzeshez vagy csak poenbol) kvantum geppekkel, akkor meg eleve ertektelenne valik az egesz. Joreszt azert engedik meg amiert a kabitoszer, fegyver es emberkereskedelmet, mert nem igazan jelent eleg nagy veszelyt a tenyleges hatalom birtokosaira es jelenleg meg tobbe kerulne harcolni ellene, mint amennyit er az egesz. Persze ez az egyik pillanatrol a masikra meg tud valtozni.