• asgh
    #20
    "A legkevésbé erőszakos társadalmak prosperálnak a legjobban, mert az önkéntesség révén ott terjednek el leghamarabb a jó megoldások."

    Ez eddig oké, egy jól funkcionáló közösség valóban önmoderációs alapon szabályozza saját magát. Ugyanakkor a rendszer stabilitásához szükséges az intézményi, "erőszak" szabályozás, ami akkor lép életbe, ha az önmoderáció írott és íratlan szabályait valaki szándékosan megszegi. Ilyenkor az illetőt erőszakkal el kell távolítani a közösségből, hogy a többiek ne érezzék az önmoderációt versenyhátránynak, mert akkor szétesik a közösség.
    A gazdaságra lefordítva ez azt jelenti, hogy normál esetben a cégek mohóságát a piaci mechanizmusok evolúciós alapon szabályozzák, az államnak első sorban ezt az evolúciós "poolt" kell kordában tartania, azaz eltávolítani vagy megregulázni azokat a piaci szereplőket, aki szándékosan felrúgják az önmoderációs szabályokat. (Lásd: "közlegelő probléma".)

    Na most arra fel megszüntetni az állami (valójában társadalmi) kontrollt a gazdaság felett, hogy az állami szabályozás sok esetben korrupt, nem a közösség érdekeit érvényesíti, stb. értelmetlen, ha nem tudod kiváltani az állam szerepét egy a társadalmi érdekeket jobban érvényesítő mechanizmussal.
    Ha a jelenlegi "sokan hugyoznak a medencébe, de legalább nem a trambulinról" rendszert lecseréljük a "mindenki oda hugyozik, ahova akar" rendszerre, az nem fog tisztább medencét eredményezni.