• Sydra
    #19
    Nagyobb önrendelkezéssel jobban meg tudod magad védeni bárkivel szemben.
    Azok a jó rendszerek, ahol erőszakkal nem kényszerítenek semmire. Ha valami rossz az abból derül ki, hogy senki nem akarja használni. Az erőszak a legjobb garancia arra, hogy a rossz dolgok elterjedjenek. A legkevésbé erőszakos társadalmak prosperálnak a legjobban, mert az önkéntesség révén ott terjednek el leghamarabb a jó megoldások.
    Tökéletes rendszer meg nincsen, csak jobb meg rosszabb. A mostani rendszernél lehet sokkal jobbat is csinálni. A példáddal élve: ki fog megvédeni bármelyik nagy hatalmú politikustól, ha megtetszik neki a céged? Mert céglenyúlások vannak napi szinten. Jó az, hogy teljes iparágak függnek az állami megrendelésektől és csak a megfelelő politikai táborba tartozó vállalkozók kapnak munkát? Úgy látod, hogy hatalmi egyensúly van?
    A piaci egyensúlyról is sok hazugság terjed a világban. A legtöbb monopóliumot és kartellt az államok hozzák létre egyoldalú szabályozásokkal, patentekkel, csak multiknak fennálló adó optimalizációs lehetőségekkel, mentőcsomagokkal, koncessziós jogokkal, stb. Természetes körülmények között sokkal nagyobb a verseny és kevésbé centralizálódik a vagyon, de ezt laikusként nehéz belátni.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.05.05. 16:50:30