• kvp
    #5
    "Ha hirtelen beszakadnának a krypto valuták "értéke" mondjuk a 10-edére akkor valós pénzek ezer milliárdjai úsznának el a semmibe. Mivel semmi féle valós érték nem áll a krypto valuta mögöt a spekulációt leszámítva"

    Mar joreszt ott vannak. A kriptoba tolt "valodi" (konvertibilis) penzt egyreszt elfutottek a banyaszatra, masreszt felvettek a rendszerek mukodtetoi, meg az idokozben kiszallo korai "pilotak". Alig van fedezete a kulonbozo coin exchange-eknek, csak az uj befizetesekbol tudjak kifizetni a kilepoket. Ismeros a minta?

    Ha szabalyozas alatt azt ertik, hogy aztan itt is az adofizetok penzebol kellene kartalanitani a bedolo kriptoba fekteto tokeseket, akkor egyek meg a token-jeiket. Az, ha penzt nyomtat egy allam, majd kiosztja, azzal csak inflacioval fedi le az elveszo osszegeket. Kvazi adozas nelkul atrakja az atlagos emberek zsebebol a penzt a tokesekebe. Ennel nyiltabb amikor beszedi adoba es aztan adja oda, de az eredmeny ugyanaz, csak az elso esetben a vagyont adoztatja (az inflacio egyfajta altalanos vagyonado a megtakaritasokra), mig a masik esetben direktben veszi el a penzt a szegenyebbektol. Es persze az emberek hagyjak...

    Az EU-s szabalyozas, hogy bizonyos osszeg felett nincs betet vedelem boven eleg. A kriptok eseten ez az osszeg 0. Aki ebbe fektet, az ugyanugy elveszithet mindent, mint ahogy a tozsden is. Ez nem fog valsagot eloidezni, mint ahogy az se idezne valsagot elo, ha a nagytokesektol (legyenek termeszetes vagy jogi szemelyek) elvennek a vagyonuk felet. Amig a termeles nem all le es az atlagos embereket (a lakossag 99%-at) nem erinti termeleskiesesbol eredo hiany, addig nincs valodi valsag. Tokeveszteseg van, de az embereknek teljesen mindegy, hogy A ceg vagy B ceg termel vagy kereskedik es hogy B ceg hogyan szerezte meg A ceg vagyonat. Valsag akkor van, ha valami miatt se A, se B nem termel. Egyebkent csak toke ujraelosztas tortent, ami mint irtam az atlagos embert nem erinti. (a kripto piac alapvetoen 0 osszegu jatszma, a betett "valodi" penz nem lesz tobb, de kevesebb sem, ami bemegy, az rogton ki is jon mukodesi koltseg vagy felvett haszon formajaban, a rendszerben nincs tartosan jelentos mennyisegu toke, lasd a piramis- vagy a pilotajatekok mukodeset, vagy a modern hataridos opcios kereskedeseket a tozsdeken)