• kvp
    #2
    A kripto piac jelenleg egy nagy pilotajatek, csak valamivel bonyolultabb mint a tozsdek. Ha nem raknanak bele folyamatosan tobb valodi penzt mint amennyit kivesznek, akkor mar reges regen bedolt volna, mert nem lenne mibol aramot venni a mukodtetesehez. (a rendszerek harom modon veszitenek fedezetnek hasznalt konvertibilis valutat, az egyik a fizikai mukodteteshez, kvazi aramszamlara kivett penz, a masik a kereskedok mukdesi koltsegere kivett penz, a harmadik pedig a kiszalloak eladasai)

    A valodi tozsdevel szemben, ahol a cegek vegeznek termelo tervekenyseget is, tehat az erteknovekedesen felul (annak leallta eseten is) lenne osztalek, addig a virtualis (masodlagos) tozsdei konstrukciok es a kriptopenzek nem generalnak osztalekot, tehat ha nincs erteknovekedes, akkor nem teremtodik penzugyi ertek. Ez a piramosjatekok egyik legfobb ismerve. Ha megallna a konvertibilis valodi penz bearamlasa a rendszerbe, akkor nemcsak ertektelenne valna minden kriptovaluta, de a kereskedelmi rendszerek is leallnanak, mert azt az aramszamlat sem fizetne senki ami a fokonyvek frissitesehez kell.

    Na most a kerdes, hogy mi lesz ha mar nem tudnak tobbet kibanyaszni? Emelkedik tovabb az ar, emelkedik vele a tranzakcios koltseg, amig mar atutalni is tul draga lesz. Es ezen a ponton kvazi befagy mindegyik a rendszer. Nem lehet kereskedni, nem lehet uj token-eket letrehozni es nem valthato vissza normal (konvertibilis, sarki boltban elfogadott) penzre. Es ez egyenlo a 0 valos ertekkel.