• kvp
    #4
    Egyreszt most az a terv, hogy 100-150 ev mulva mar max. csak 100 millio ember lesz a bolygon, ezek jelentos resze nagytokes, a maradek a szemelyzetuk. (tudom tul sok Bill Gates interjut hallgatok)

    Ha ez megsem jonne ossze, akkor a vezetok az ensz tervei szerint azert megprobaljak 100 milliard alatt tartani a lakossagot es a szabadfoldi mezogazdsag kivezetesevel atallni a 100%-ban gyartott elelmiszerekre. Ezeket kello mennyisegu energia birtokaban teljesen zart rendszerekben is elo lehet allitani. Mint ahogy a lakossag is konnyebben es sokkal olcsobban tarolhato nagyvarosokban, ahol a szukseges oxigen is zart rendszerben allithato elo. Ebben az esetben az emberi civilizacio fenntarthato teljesen fuggetlenul a bolygo legkoretol, legyen az a Fold, a Mars vagy barmilyen hasonlo hely.

    A harmadik lehetoseg, amit egyelore csak scifi irok es olyan almodozok mint Elon Musk emleget, hogy egyszeruen kivonjuk a szenet a legkorbol. Ehhez meg tobb engeria kell, viszont tenyleg helyreallithato vele a legkor. Felteve, hogy addigra mindenki mas abbahagyja a szen es szenhidrogen keszletek egeteset. (cserebe olcso szenet es szenhidrogeneket ad a folyamat, tehat a nem energiaelloallitasi celu ipari termelest nem kell leallitani) Egyebkent ezt az eljarast irta le Madach Az ember tragediajaban, szoval viszonylag reg ota ismert megoldas, csak nagyon sok szendioxid semleges energiat igenyel. Ilyen a megujulok mellett a fisszios es a fuzios nuklearis energia is.

    ps: Igen, az anno megallapitott 2-3 fokos szinthez maximalisan megengedett kibocsatasi szintet mar reg atleptuk, tehat csak kibocsatascsokkentessel nem fordithato vissza a folyamat. Egyebkent a tovabbi kibocsatasoktol fugg, hogy mennyi oxigen marad a legkorben. Elvileg ha minden szenet es szenhidrogent visszateszunk a legkorbe, akkor semennyi. Tehat ekkor helyreallna az osi, az oxigentermelo egysejtuek megjelenese elotti tiszta szendioxid legkor, pont mint a Marson, csak a vastagabb legkor miatt nagyobb nyomason. A jelenlegi bioszfera nagyresze ezt termeszetesen nem elne tul, de az emberiseg egy resze (jellemzoen a gazdagabb resze) igen, lasd 2. lehetoseg.