• takysoft
    #4
    Elmondom, hogy ezt miért nem lesz így.

    Az egész világon összesen 2 olyan üzem létezik, ahol kereskedelmi mennyiségben (ergo nem tesztelésre) elő tudnak állítani 7nm vagy az alatti chipeket.
    Az egyik a piac kb 20%-át lefedő Samsung gyár koreában. Ők gyártják ugye az Exynos chipjeiket, az új generációs Snapdragonok egy kisebb részét, és az Nvidia videokártyáit.

    A másik a piac javát lefedő TSMC Taiwanban. Ők gyártják az AMD minden létező chipjét (cpu, gpu PC-kbe és xboxokba meg PS-ekbe), az Apple összes chipjét, az Intel újabb generációit (mert ők nem tudnak ilyen minőségben gyártani), a Qualcomm snapdragonjainak javát, és emellett még ilyen cégeknek gyártanak, mint Broadcom, MediaTek, stb. (emellett ide is outsource-ol az nvidia is egyre inkább, mert olcsóbbak, mint a samsung)

    Szóval lassan ott vagyunk, hogy a világ teljes chipgyártása egyetlen gyárban történik.
    Na most amikor év elején vízhiány volt Taiwan-ban(ehhez SOK víz kell), akkor is para volt, hogy mi lesz. Ha esetleg kína lerohanja taiwan-t (ami benne van a pakliban, mert szerintük az övék), akkor bizony kutya világ lesz.

    De még ezektől eltekintve is... nem nevezhető ez a dolog stabilnak ugye. Meg hát... ha a világ minden cége ott gyárt, egyszerűen limitált a gyártósor. még a növekedés is, arról nem is beszélve, hogy mennyi új piac van a világon, amihez kezd nem elég lenni a 12-14nm-es technológia, amivel amúgy elbírna a texas instruments vagy az intel is.

    Autókba, fülhallgatókba, macskaitatóba is kell a 7nm, mert keveset fogyaszt, tovább bírja, mert nem melegedik.

    Lassan már az okos-alsógatya is online lesz :D

    Egyelőre pedig nem tudok mást mondani annak, mint aki PC-n szeretne játszani, hogy sajnos az egyetlen lehetőség új számítógépet venni. A pre-built konfigok ára nincs elszállva szerencsére. (még) Alzánál pl sok olcsó gép van.

    Ja, hogy te nem akartad lecserélni az egész gépedet tápostól, házastól, mert az amúgy jó?
    Így jártál :(
    Esetleg kivárhatsz...