• grobs
    #15
    "a CISC processzorok valójában más utasításokat hajtanak végre, mint amit kapnak, a programok utasításait lefordítják a saját kódjukra, és azt hajtják végre, ezt a fordítást végzi a mikrokód"

    Az intel csak 1995 óta használ mikrokódot. A CISC processzorok eredetileg nem fordítottak semmit sehová. Egyszerűen csak változó hosszúságú pipline-okból álltak.


    "Érdekes lett volna, ha az Amiga nem 68K-s processzorokat használ, hanem ARM-et."

    Nem lett volna érdekes, inkább körberöhögték volna őket. Még a 2000-es évek elején is több generációs lemaradásban volt az ARM. Az egyetlen előnyük még pár évvel ezelőtt is csak az volt, hogy keveset fogyasztottak. Az apple soc-ok kivételével fasorban sincs ARM implementáció egy x86 vashoz képest. Meg lehet nézni egy ARM surface-t. Gyakorlatilag a használhatóság-használhatatlanság közti pengeélen táncol. Egy 10+ éves core2duo jobb (stabilabb) windows élményt ad.
    A 68k meg a kor legjobb procija volt amit a commodore használhatott.

    Az IBM anno azért választotta az intel-t a motorola-val szemben, mert csak 100-200 ezer gépet akartak abból a sorozatból eladni, és nem akarták a motorola-t erősíteni. Az intel kis cég volt, de ezt a volument tudta teljesíteni, ráadásul olcsóbbak is voltak.


    "a RISC-forradalom, amit az informatikusok gondoltak, 30 évet csúszott."

    Nem gondolt 30 éve senki RISC forradalomra. A 90'-es évek közepéig a low-cost PC-ken kívül mindenhol RISC procik futottak. Az amiga is sokáig tartotta magát, és csak a commodore üzletpolitikája ölte meg. Mire az amiga meghalt addigra meg jöttek a power Mac-ek.
    90'-es évek közepétől sem RISC vs CISC volt a verseny, mert 1995 óta a jobb intel procik már RISC-ek, hanem Intel vs mindenki. Csak eleinte még az intel-nek szurkolt a legtöbb ember, mert a régi nagyok iszonyatosan drágák voltak egy intel config-hoz képest. Mindenki azt akarta, hogy olcsóbb gépek legyenek. Az internet terjedése miatt ez pár évvel később már népigény lett.
    Aztán a 2000-es évek elején az intel az adatközpontokban is domináns lett, az apple pedig az 1997-es csődközeli helyzetből (MS hitel mentette meg őket) próbált talpra állni, úgyhogy a "hajrá" intel-ből pár év alatt "rohadjon meg" intel lett.
    De ez nagyon messze (vagy inkább közel) van a 30 évtől.

    Az ARM "forradalmat" se az ARM miatt várja aki várja hanem azért, hogy hagyjuk már el az x86-ot, és azt a marhaságot, hogy minden fejlesztő eszköz erre a platformra megy.
    Utoljára szerkesztette: grobs, 2021.04.30. 09:03:49