• Sequoyah
    #44
    "Ez a fedezet fogalmának erős torzítása és igazából csak mismásolás."
    Dehogy is. Ez a penz fogalmabol kovetkezik, es nem torzitas, hanem mindennek az alapja. A penz az arra valo, hogy a gazdasag altal megtermelt javak egymas kozti elosztasanak koztes mediuma legyen. Ebbol nyilvanvaloan kovetkezik, hogy a penzmennyiseg novekedesenek kovetnie kell a gazdasag novekedeset, kulonben mindenki ott all a termekevel amit nem tud eladni, masik oldalon mindenki ott all hogy vasarolni akar, szoval van kereslet es van kinalat is, csak penz nincs...


    "Ez buta hazugság és ezt könnyű belátni: Két féle képpen oszthatod szét a frissen kibocsátott pénzt"
    Azert mert nem erted. A penz mennyisege es az elosztas modja az ket teljesen kulonbozo dolog.

    "Ennek technikailag semmi hatása nem lenne a gazdaságra, csak felszorzod vele az összes árat."
    Ez kizarolag akkor igaz, ha a termeles allando marad, es a gazdasag nem novekszik. Egy stagnalo gazdasag eseten a fenti az valoban igaz.
    A fentiekkel parhuzamban, a penzt oda kell rakni, ahol eppen a penz hianya onmagaban gatolja a termelest es kereskedelmet, de egyebkent kereslet es kinalat is lenne. Pl leegyszerusitett peldaval elve, odaadod a penzt hitelkent egy autogyarnak, az uj gyarat epit belole ahol uj, eddig nem letezo autokat gyartanak, az uj penz a gyar munkasaihoz kerul, akiknek igy lesz penzuk megvenni az uj autokat. Az uj penznek van fedezete a legyartott autok formajaban.


    "Az meg hogy az infláció jót tesz a befektetési kedvnek az csak úgy igaz mint hogy "költsd el a pénzed vagy elveszem". Nyilván szuboptimális lesz a költekezés, mert nem önkéntes és racionális döntés következménye"
    Nyilvan egy magas inflacio eseten ez lenne. Tul alacson inflacio pedig arra keszteti az embereket, hogy csak tarolgassak a penzt a parna alatt, es sohase koltsek el. Van viszont egy arany kozeput, ahol az inflacio alacsony, nagyon konnyen kezelheto, megis az emberek inkabb befektetik a penzuket minthogy a parna alatt tartsak. Es ez az inflacio gazdasagtortenelmi tapasztalatok alapjan olyan 2% korul van.
    2% inflacio ellen nagyon egyszeru vedekezni, tobb sima banki betet, allamkotveny es egyeb biztonsagos befektetes is siman tudja a 2%-ot, szoval ezen csak az veszit aki szandekosan hulye es parna alatt tartja a penzet.