• kvp
    #42
    "Ez a következtetés valaminek a félreértéséből keletkezett. Ha valamelyik kripto hálózat elbírna egy Visa vagy Paypal mennyiségű tranzakciót és megmaradna decentralizáltnak, akkor sok millió ember tudná használni a mindennapi életben. Nem kell végtelen számítási kapacitást nyújtani, csak eleget. Ezen problémák megoldásán több ezer fejlesztő dolgozik jelenleg is, szóval ami késik nem múlik. A fejlesztői szerint a Solana hálózat már most is elbír sok ezer tranzakciót, de a mögötte levő architektúrát nem ismerem, szóval még félig szkeptikus vagyok vele kapcsolatban."

    Tobb milliardnyi ember van es naponta tobb milliardnyi tranzakciot kell vegrehajtani. Jelenleg ezt a hagyomanyos kozponti fokonyv alapu rendszerek a kriptok energia es szamitasi igenyenek toredekebol vegzik. Raadasul ha a keszpenzt is ki akarjuk valtani, akkor ez meg nagyobb mennyiseg. A tobb ezer es a tobb milliard kozott sulyos nagysagrendek vannak, a szamitasi es energiaigeny pedig exponencialisan no a tranzakciok szamaval.

    "Vannak viszont olyan törekvések is, amik nem egy blokkláncra akarják terhelni az összes tranzakciót, hanem a blokkláncok közötti kommunikációt akarják decentralizálni (ezekre is izgalmas elméleti megoldások születtek már és pl a Polkadot fejlesztői is ezen dolgoznak). Szóval lehet a jövőben akár ezer blokklánc is párhuzamosan, amik között a kommunikáció decentralizálva van és át tudod küldeni a valutádat egyikről a másikra."

    Ezt irtam en is le, amikor minden penzerme sajat blokklancot kap es ha nagyon lelassul, akkor bevonjuk es adunk ki helyette ujat. Viszont ilyenkor vegtelen mennyiseget lehet belole eloallitani. (egy kis 64 bites id hasznalata eseten mar a vilagegyetemben minden atomra juthat sajat blokkchain) Ez kb. a mostani fizikai penz/bankjegy/kotveny/reszveny rendszerek kivaltasat tenne lehetove, de nagyon nem akarjak a vilag (gazdasagi) vezetoi, mert jol kovetheto nyoma lenne ha valaki penzt nyomtatna. Senki nem erdekelt kozzuluk a teljesen transzparens (nyilt es barmikor auditalhato) vilagmeretu elosztott fokonyvben. Egyebkent igen, lehetseges, a facebook pont egy ilyet szeretett volna csinalni.

    "Bármi lehet fedezet, aminek van valós értéke, nem csak az arany.
    Egyébként vannak arra is cégek akik arany fedezetű tokeneket adnak ki blokkláncon, persze ez csak rajtad múlik, hogy mennyire bízol meg bennük.Szednek érte díjat és megéri nekik, szóval amit írtál az már létezik."

    Ez addig mukodik amig tobb penz megy bele, mint amennyit kivesznek. De az elv jo lenne, csak stabil rendszer eseten gyakorlatilag nem lehet nyereseget kivenni belole. Fent is irtam, hogy barmit lehetne igy konyvelni, a fizikai aruktol (pl. arany / krumpi / nyersvas / hutogep) a kulonbozo penzeken at a kotvenyekig/reszvenyekig. A bevezetese inkabb tarsadalmi mint mernoki problema.

    "Az szubjektív, hogy kinek mennyit ér a kripto piac. Akik működtetik azok úgy érzik, hogy nekik hasznot termel és csak ez számít."

    A femtolvajoknak is megeri a vezeteklopas. De a szemelyi hasznuk megszerzese altal okozott tarsadalmi kar sokkal jelentosebb. Ez kvazi ugyanaz csak a limitalt energiakeszleteinkkel. Ha a valos energia arakat kellene megfizetniuk egyszeruen nem erne meg.

    "Egyébként meg csak a Proof of Work blokkláncok zabálnak rohadt sok áramot. A Proof of Stake hálózatok ezred annyi energiát használnak fel. Valószínű a PoS bloklláncok előbb-utóbb ki fogják szorítani a PoW blokkláncokat. A PoS egyébként biztonságosabb is."

    A proof of work generalja az uj token-eket. Ha nincs egyre novekvo munkat igenylo proof of work akkor ingyen van a vegtelen token, nincs erteke. A proof of stake-ekkel pedig az a gond, hogy ezek energiaigenye is exponencialisan no a tranzakcio szammal. Tehat a hagyomanyos megoldasnal az utolso coin kibanyaszasa utan meg egy ideig mukodtetheto a rendszer, csak exponencialisan kezd egyre kevesebb hasznot hozni a mukodtetese. Ha a novekvo tranzakcios koltsegek elerik a kriptopenz aranak novekedeset, akkor vesztesegesse valik az adott rendszer mukodtetese. Nem csak fizikai penzben, nem csak energiaban, hanem mar kriptoban is. Ekkor kb. befagynak a tranzakciok. (ha 1 coin atutalasahoz tobb mint 1 coin-t kell elkolteni, akkor nagyon nem eri meg hasznalni) A vegtelen penzmennyiseg eseten pedig nincs erteke a penznek, barki tud maganak generalni sajatot.

    A technologia szerintem tovabbra is egy jo bonyolult, matematikailag alaposan kidolgozott piramis. Persze a valodi vilaggazdasag is atment ebbe, de kvazi magatol. Mivel bonyolult, ezert sokan nem latjak at, akik meg igen, azok a rovidtavu haszonra mennek, tudva azt, hogy ugysem fenttarthato. Ez egy pilotajatek minden ismervet hozza. (persze mara tozsde is pont ilyenne valt, megsem ismeri ezt be maganak az emberiseg)