• Sydra
    #39
    "A penz mogotti valodi fedezet az a gazdasag altal megtermelt valodi ertek, tehat a mindenfele termekek osszessege"
    Ez a fedezet fogalmának erős torzítása és igazából csak mismásolás. A fedezet klasszikusan azt jelenti, hogy valaki ígéretet tesz arra, hogy az általa kibocsátott tokent bármikor visszaválthatod nála aranyra, vagy más árura. A rendeleti pénznél ilyen nincs, szimplán a lakosság erőszakkal kötelezve van az elfogadására. Vagyis a kibocsátó nem tesz a pénze mögé semmilyen valós értéket szimplán annyit mond, hogy majd a boltos Pista bácsi beváltja neked kakaóra, meg zabkására különben lelövetem a rendőrrel. Ez egy parazita rendszer, mert nem bizalmon alapul, mint a valódi gazdaság, hanem erőszakon. Nem azért használják az emberek, mert belátták, hogy ez jó nekik, hanem mert fegyverrel kényszerítik őket.

    "barmilyen penznek mennyisegileg fedeznie kell a gazdasagi novekedest. 2x akkora gazdasaghoz 2x annyi penzre van szukseg."
    Ez buta hazugság és ezt könnyű belátni: Két féle képpen oszthatod szét a frissen kibocsátott pénzt
    A.: Arányosan: Mindenki kap a meglevő pénze arányában az új pénzből. Ennek technikailag semmi hatása nem lenne a gazdaságra, csak felszorzod vele az összes árat.
    B.: Egyoldalúan: Az új pénzt egy szűk elit kapja, ami praktikusan azt jelenti, hogy az új pénz arányában meglopják a teljes gazdaságot. Olyan értékkel fognak rendelkezni, amit nem ők hoztak létre és más sem adta oda nekik önként, vagyis lopták. Itt mindegy, hogy egy az egyben kiosztod az új pénzt, vagy hitelrendszeren keresztül fecskendezed a gazdaságba az eredmény ugyanaz lesz: Hitelpénz rendszernél akik először rendelkeznek az új pénzzel azok előnyre tesznek szert mindenki máshoz képest, mivel ők még az árinfláció előtt költik el.
    Vagyis a pénz inflálása vagy értelmetlen, vagy lopás. Az meg hogy az infláció jót tesz a befektetési kedvnek az csak úgy igaz mint hogy "költsd el a pénzed vagy elveszem". Nyilván szuboptimális lesz a költekezés, mert nem önkéntes és racionális döntés következménye, hanem erőszakos kényszeré. Több lesz a kockázatos befektetés amin az emberek több pénzt fognak veszíteni és nem lesznek előrébb, mintha nem fektettek volna be mesterséges infláció nélkül. Itt nincs ingyen ebéd. Munkával, tervezéssel, saját vagyon befektetésével és önkéntes cserével lehet értéket teremteni, nem erőszakkal. Minél több az erőszak egy rendszerben, annál kevesebb az érték. Ezért ment tönkre az összes túlterjeszkedő állam. Ha egy ötlet jó, azt az emberek maguktól is alkalmazzák. Az erőszak a legjobb garancia a rossz ötletek elterjedésére.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.04.28. 21:59:05