• kvp
    #34
    A kamatos kamat miatt a stabil 1% (*1.01) is exponencialis gorbet ad. Az emberi gazdasag fejlodese lakossagszamra normalva es hosszu tavon nezve joreszt linearis az oskortol, csak az inflacio miatt tunik exponencialisnak.

    Az elosztott fokonyv alapu kriptokkal pont az a baj, hogy nem skalazhatoak fel mert exponencialisan no a szamitasi igeny. Ezt a szamitasi igeny novekedest a banyaszat is es a tranzakciok is novelik, tehat ha leallna a banyaszat, mert elfogy a rogzitett bit ter, akkor is exponencialisan fog tovabb noni a rendszer szamitasi igenye. Amik viszont felskalazhatoak lennenek, azokban nincs limitalt kibocsatasi lehetoseg, tehat annyi digitalis penzermet nyomtat barki amennyit akar. Vagy-vagy. Olyan rendszert, ahol fix a bit ter (a coin-ok szama), de linearisan skalazodik a tranzakcio szammal a szamitasi igeny meg nem talaltak ki, mert matematikailag nem megoldhato. Nekem elsosorban ez a ket fo elmeleti gondom a mostani kripto rendszerekkel.

    A gyakorlati meg az, hogy nem lehet veluk rendesen kereskedni. Ha valaki letrehozna egy olyan kripto rendszert, ahol minden valahol lerakott aranyrudert (vagy barmilyen fizikai ertekkel biro targyert) kialltanak egy titkositassal vedett hozzaferesi kodot, majd ezzel lehet aztan kereskedni (fizetni vele), akkor teljesen ertemes offline kereskedelmi rendszert lehetne alapozni ra. Ket problema van vele. Egyreszt teljes finanszirozottsag kell hozza, amit senki nem hajlando fizetni (a rendes bankoknak es allamoknak sincs aranyfedezetuk mar), masreszt a rendszer mukodtetese nem hozna bevetelt. Ha viszont elkezdunk tranzakcios dijakat szedni, akkor kell egy megallapodas arrol, hogy minden tranzakcio utan adott osszeget kell atadni a tranzakciot vezgo szervezeteknek. Ezzel viszont az offline mukodes szunik meg, vagy legalabbis valik viszonylag nehezkesse es visszatertunt az elosztott fokonyvekhez, csak limitalt coint mennyiseggel es a fizikai biztositek arahoz rogzitett konvertibilitassal. Ami alapvetoen mar hasznalhato lenne penzkent is, mert a regi klasszikus bankjegyek pontosan ilyenek voltak, minden szamozott bankjegyhez tartozott egy megadott fizikai arany. A fizikai token-eket helyettesito digitalis token-ek eseten viszont kell a fokonyv, mert a digitalis token minden atadasnal masolodik, igy egymagaban konnyen hamisithato.

    Szoval a mostani exponencialis virtualis penz helyett at lehetne terni a fizikai ertekeket jelento digitalis penzre, ami lehetove tenne a reszvenyek, a keszpenz es a kotvenyek osszevonasat egyetlen kozos token rendszerbe, mindezt elosztott fokonyvi alapon, de lehetetlenne tenne a virtualis penz teremteset es matematikailag garantalna, hogy csak fizikailag biztositott, 100%-os fedezetu penz letezhessen. A teljes virtualis penz alapu gazdasag (marmint a normal virtualis penzekre, a fiat money-kra alapulo) megszunne letezni. A sima hagyomanyos jegybankok is meglephetnek ezt, elosztott helyett kozponti fokonyvvel, de senki nem meri meglepni, mert a teljes jelenlegi vilaggazdasagot felszamolna. (igazabol csak a gazdagok virtualis tokejenek nagy reszet nullazna le, a maganembereknek jellemzoen nincs tokejovedelmuk) A mostani blockchain-es piramisjatekok pont azert lettek nepszeruek, mert exponencialis terheles novekedes mellett, de lehetoseget teremt a semmi banyaszatara. Pont ugy mint egy jegybanknak a penznyomtatas, csak matematikailag jobban meghatarozott modon.

    Elvi szinten nem fenntarthato a rendszer, a szamitasi korlatok miatt, csak kitalaloja alulbecsulte az emberiseg altal elerheto szamitasi kapacitasok hatarat. Egyebkent mar most tobb fiziai energia megy el a kriptopenzekre mint amennyi merheto penzbeli hasznot termelnek. Jelentosen tobb, de ezt nem veszik eszre, mert kevesebb konvertibilis fizikai penzt vesznek ki a rendszerekbol mint amennyit beletesznek, igy nem tunik fel hogy maga az elv is egy nagy pilotajatek vagy mas neven piramisjatek.

    Nem mintha a teljes vilaggazdasag nem lenne az. Sok kozgazdasz bebizonyitotta, hogy amikor a vilaggazdasag tokemennyisege atlepte a fizikai toke fedezet ereket (es elotte megszuntek az aranyfedezetek), onnantol mar csak virtualis penzzel gyartanak virtualis penzt, de az egesz mogott nincs valos ertek. (tehat csak addig mukodik a vilaggazdasag, amig tobb valos erteket tesznek be a penzugyi rendszerbe mint amennyit kivesznek belole, ismeros ez valahonnan???)