-
Amergin #225 Tapasztalat a földművelésről. Kb. 13 M nagyságú földet művelek. Augusztus 1-én kezdtem a betakarítást (összes föld termett és két parasztház volt rá, vagyis 16 család + 4 ökör). Szeptember 2-ra végeztek a betakarítással (a termény behordása is benne van ebben). Szántani tehát ekkor kezdtek el, most 1 M földet hagytam ugaron, tehát kb. 12 M földet kellett bevetni. Ezzel az embereim november 8-ra végeztek, ekkor vetette el az utolsó emberem is a magot.
Vagyis, ha elfogadom, amit a játék ajánl, hogy nem kell ide korai betakarítás, hanem szeptember 1-én kezdik el a munkát, akkor nem végeznek december 1-ig (amikor ugye minden munka leáll).
Pontosabban lehetne úgy csinálni, hogy végezzenek, csak akkor nem tudnak akkora területet bevetni, mint amekkorára a kapacitásuk meg volna (kevesebb területet kellene kiadni nekik művelésre).
A korai aratással valamennyi veszteség ér, hiszen a termények még nincsenek 100%-on, de ha meg megvárom a 100%-ot, akkor meg következő évben valamennyivel kevesebb termésem lesz. Kérdés: vajon melyik esetben járok jobban, mikor terem összességében több?
Az almafákról: lehet vele próbálkozni de szerintem nem sokat ér, ha a kaja mennyiségre megyünk rá, akkor nem éri meg elpazarolni rá egy fejlesztést, a bogyóhely megduplázása sokkal több élelmet jelent, inkább azt éri meg fejleszteni.
Most próbáltam az almafákat: kb. 130 fám van, a bogyóhely meg csak sima 64 mezős. Jelenleg a 6 év novemberében járok, a fákat a 2. év végén a 3. év elején ültettem, tehát már elvileg kifejlődtek és az ez évi szüret már megtörtént (november ugyebár).
Most a raktáramban 152 bogyó és 0 alma van. A piacon lévő készlet: 63 bogyó, 63 alma.
A mézet a legújabb patch óta nem próbáltam (már nincs fejlesztésem kipróbálni ebben a játékban), akinek van tapasztalata megírhatná van-e értelme, hoz-e annyi élelmet, hogy megéri rá ellőni egy fejlesztést vagy sem.