• Vanek úr
  #5
  Mondjuk én értettem az első komment ironikus hozzászólását, de azért pár gondolatébresztőnek szánt kérdést elengednék (a felvetett gondolataid alapján)...

  Szerinted miért állnak be a kriptók mögé a bankok, pénzintézetek, ...? Azért, mert le lehet húzni az embereket az 'átváltás' és társai költségekben, vagy mert hisznek az egész e-pénz dologban? A nagy nevű emberek miért állnak be mögé? Pénzt akarnak csinálni belőle (amíg még 'fújódik a lufi' - lásd: Musk bejelentését, miszerint vett bc-t, majd megugrott az ára; vagy a dogecoin-os megnyilvánulását (amikor pozitívat írt róla, felment az árfolyama, amikor negatívat, akkor meg lement)), vagy tényleg hisznek benne? Az NVIDIA tényleg támogatja a 'bányászatot', vagy azért ad ki 'bányász' kártyákat, hogy még több hasznot zsebeljen be a drágább, de butított GPU-ival? És ezek után az ilyen érdekcégek és érdekemberek mit fognak csinálni, ha elkezdene csökkenni az árfolyam?
  Szerinted mi lesz cirka 1 év múlva, amikor a bitcoin 'leáll', és nem osztanak ki több coint? A sok bányász fogja tovább is nyomni a bitcoin bányászatot (a drága ASIC gépekkel), vagy abbahagyja? Ha abbahagyják, vagyis kiesik a főszámlát számoló és ellenőrző gépek 99,99%-a, akkor a többi gépnek lesz elég hibatűrő és ellenőrző kapacitása, hogy ne lehessen megváltoztatni a főkönyvi számlát? Ha esetleg nem, akkor egy hacker általi számlába belenyúlás után mit fog tenni az összes befektető? És ha a befektetők menekülni kezdenek a pénztől, akkor mi fog az értékével történni?
  A végére pedig arra reagálnék egy pár kérdéssel, miszerint szerinted soha nem fog bezuhanni az értéke sehova: mi is történt pár évvel ezelőtt, amikor hasonló módon nem lehetett videokártyát venni, és nagyon megindult a kriptók árfolyama? Utána sem zuhant semmi sehová, amikor a befektetők kiszálltak és megpróbálták realizálni a nyereségüket? Vagy mégis? :)

  Vagyis a kriptók egyelőre semmi mások, mint egy spekulációs eszközök, amikkel a gazdagok azt csinálnak, amit akarnak, egészen addig, amíg értelmes nyereséget tudnak belőle kihozni. Egy idő után viszont a plafonon lévő szögek fognak az egésznek egy csúnya pofont adni (csak még senki nem tudja, hogy van ez a plafon). Aztán ha ez a 'nyereséges időszak' valami miatt megbomlik (pl.: befejeződik a 'pénzosztás', vagy valaki elkezdi rángatni a saját érdekei alapján az árfolyamot; esetleg elérik az előbb említett plafont), akkor a befektetők menekülni fognak (minél előbb ki akarnak majd szállni belőle, hogy ne nagyobb veszteséget könyveljenek el). Az semmire nem bizonyíték, és ígéret, hogy többen szállnak bele a most még épp lefölözhető haszonszerzésbe; hiszen ugyanúgy nem lesz mögötte semmilyen érték, ahogy most sincs. Csak egy virtuális valami, aminek most egyesek nagy értéket tulajdonítanak, ezért most ennyiért megy. Mint a holland tulipánok - csak ott volt valami a másik oldalon: a tulipán; amit utána is el lehetett adni. Itt nincs semmi. Csak egy biankó csekk, ami lehet, hogy amikor be akarod váltani, már nem ér semmit sem. És az a baj, hogy az emberek a múlt példáiból sem akarnak tanulni. Újra és újra beleesnek ugyanabba a verembe, mert a hirtelen meggazdagodás reménye beleviszi őket. Csak arra nem gondolnak, hogy nem mindenki fog meggazdagodni, hiszen valakiknek fizetni is kell majd a végén a gazdagodók pénzét.

  De egyébként meg ki vagyok én, hogy bárkinek megmondjam, hogy mit csináljon? Mindenki abban hisz, amiben akar; és azt tesz, amit akar. Csak jó lenne, ha gondolkodna előtte, és nem a 'megmondóemberek' után menne. Vagy csak tanulmányozza a történelmet, és próbálja ugyanazokat a hibákat nem elkövetni, amit az őseink már megtettek egyszer (vagy többször).