• kvp
    #8
    "Az utópia az, hogy ha már minden létező munkát el tudnak végezni helyettünk a robotok, onnantól vagy alanyi jogon jár állami zsebpénz - lásd Szaúd-Arábia - vagy megszűnik a pénz, lévén nem sok szerepe marad a munkásosztály nélkül. Az ember meg elkezdhet újra valóban élni, azt csinálni amit szeret, jól esik, stb."

    Amennyiben milliardos vagy CEO esetlen ennek a kettonek a kombinacioja. Ugyanis a tobbiek max. a letminimumhoz szukseges minimumot kapjak csak mint alapjovedelem. Mert miert is adna egy milliardos tobbet mint ami ahhoz kell, hogy ne lazadjanak fel a tudatlan szegenyek. Sot igazabol mar ezert is van az, hogy bizonyos tehetseg szint alatt nem is igazan kepzik az embereket. Ugyanis ha valaki tul buta ahhoz, hogy a nagytokeseknek hasznos munkat vegezzen, de eleg okos hozza, hogy fegyvert fogjon az veszelyes a tarsadalmi bekere.

    Szoval a magas szintu automatizacio max. annyit jelent, hogy 99% lesz segelyen, 1% alkotja a kozeposztalyt (tudosok, orvosok, muveszek, szolgak, stb.) es az 1% 1%-a pedig az uralkodo osztalyt. Amennyire en latom jelenleg csak azon megy az agyalas, hogyan lehetne a 99%-ot ravenni arra, hogy ne is akarjon fellazadni ez ellen a rendszer ellen.

    Csak itthon, ilyen teljesen elmaradott orszagokban van az, hogy munka alapu tarsadalom, amikor mindenki latja, hogy a segelyalapu (alapjovedelem alapu) az amit a nagytoksek szeretnenek. Az emberek tobbsege pedig tamogatja oket es inkabb segelyt szeretne, meg ha ez azzal is jar, hogy nem lesz penze olyan luxus kiadasokara, mint nyaralas (a lakhely elhagyasa), kozlekedes (auto vagy tomegkozlekedes megfizetese), vagy eppen a kornyezetre nagyon karos huseves (vagy kesobb mar akar csak valodi novenyek fogyasztasa).

    ps: Ha nem erti valaki a 4. ipari forradalom lenyeget, akkor erdemes elmagyarazni neki, hogy az elso ipari forradalom soran a lovakat valtotta le az emberiseg gepekkel. Lathatjuk mi lett veluk, hobbibol tartanak mar csak egy parat a gazdagok. Most a 4. ipari forradalom a munkasokat valtja le gepekkel es nem hiszem hogy hobbibol ennyi embert akarnak majd eltartani a gazdagok mint ahanyan most vagyunk.