• kvp
    #11
    Eloszor is a matek ugy jon ki, hogy 99% es 1%. A 99% akik nem tul hasznosak a jovo kapitalista tarsadalmaban, az 1% az akik vagy hasznosak vagy nagytoksek. Az 1% 1%-a akik tenylegesen eleg tokevel rendelkeznek, hogy barmilyen szavuk lehessen egy penz alapu demokraciaban (stakeholder demokracy, 1 dollar = 1 szavazat). Ez azt jelenti, hogy a megmarado "kozeposztaly" az 0.0099. (0.99, 0.0099, 0.0001, osszeadva 1.00, tehat 100%)

    A tomegek nelkul nincs profit egy hatalmas tevedes. Az okor elejen meg egy orszag osszes emberenek a munkaja kellett ahhoz, hogy egyetlen uralkodot es hozza tartozo udvart eltartson, mert az emberek annyira kevessel termeltek a letfenntartas folott. Aztan kesobb mar sokkal tobb embert szamara tudott magasabb eletkorulmenyeket biztositani a termeles, ami az ipari forradalom alatt hozta el azt, hogy mar nem kellett a lakossag tobbsegenek a mezogazdasaggal foglalkoznia ahhoz, hogy ne haljon ehen a lakossag. Viszont a nagytokes nem azert tartja a munkasokat, hogy nekik jo legyen, hanem azert, hogy a megtermelt tobbletbol neki is tobb jusson.

    Ha a jovo tarsadalmaban a termeles lehetseges munkasok nelkul is, akkor a bolygo limitalt eroforrasaibol sokkal tobbet lehet az uralododo retegre kolteni, mivel nem szukseges a munkasos eletszinvonalat fenntartani. Ha nem is vagjak le oket mint ahogy tettek azt a foloslegesse valt lovakkal, de ha egy sokkal limitaltabb eletszinvonalat biztositanak a szuksegtelen lakossagnak, akkor a megmarado nyersanyagokat es eroforrasokat szabadon tudjak felhasznalni. Ha nem kell mezogazdasagi teruleteket muvelni, mert a lakossag nagyresze szintetikus etelt kap csak, akkor ezeket a teruleteket vissza lehet vaditani. Ha nem kell sajat hazakat biztositani a munkasoknak, mert az emberek emeletes tomegszallasokon vannak elhelyezve kis teruleten, akkor a vezeto reteg sokkal nagyobb es latvanyosabb luxushazakat epithet maganak. Ha nem kell autokat biztositani a munkabajarashoz, akkor sokkal tobb nyersanyag marad urhajokat, bolygo koruli luxus urallomast vagy akarmi mast epiteni. Egyszeruen a nagytokesek oda csoportosithatjak a kozeposztaly es a munkasok emberi eletehez szukseges eroforrasokat ahova akarjak es amilyen project az eszukbe jut. Egy nagytokesenek szinte teljesen mindegy, hogy 100 munkas fizet a termekeert 1 dollart vagy 1 hasonlo nagytokes fizet 1 termekert 100 dollart. Viszont az 1 termek az sokkal kevesebb eroforrast igenyel, ezert nagyobb a haszon rajta, tovabba ha nem kell meg a sajat munkasokat is fizetni, akkor nem megy el arra sem penz. A fenti peldanal maradva 100 termekbol bejon 100 dollar, de ebbol 10 cent a munkas, 10 cent az alapanyag, akkor 80 centet keres termekenkent, azaz 80 dollart osszesen. Ha viszont csak a gazdagoknak gyartanak (a tobbieknek nem jut), akkor 100 dollar a bevetel, de ugyanugy csak 10 cent a munkas es mondjuk a tizszerese 1 dollar alapanyag. 98.9 dollar haszno lesz rajta, ha a munkast is el tudja tuntetni a kepbol, akkor 99 dollar tiszta haszon. Ez 19 dollarral tobb mintha tomegtermeket gyartana.

    A fentiek fenyeben a nagytokeseknek anyagi erdekuk, hogy a lovak utan az embereket is kivonjak a gyartasbol, mert tovabb noveli a hasznukat, csokkenti a nyersanyag es eroforras hianyt, tehat magasabb eletszinvonalat tud biztositani szamukra ha nem kell a munkasokat etetni, ruhazni es ugy altalaban eletben tartani. Ezert is mondta azt Bill Gates anno, hogy szerinte a foldon 7 millard helyett 700 ezer ember is eleg lenne. Az kb. 0.1% es ebben mar benne vannak a megmarado szolgak is. A legtobb nagytokes nem azert akar minel tobb penzt, hogy hatalma legyen minel tobb ember felett, hanem azert, hogy minel jobban elhessen. Ehhez nem kellenek alatvalok es a kozvetlen kiszolgalo szemelyzeten kivul egyaltalan emberek sem.

    ps: Magyarorszagon es a nyugati vilag nagyreszen nem vagyunk elegen, 2.2 gyerek / no alatt szep lassan kihal a lakossag. Ez hosszu tavon akkor is igaz lenne ha a vilag mas reszerol az ott folosleges lakossag nem akarna nyugatra koltozni, tehat a vandorlastol fuggetlenul megszunik az adott terulet lakossaga. Ha van vandorlas, akkor nem neptelenedik el, csak a lakossag kicserelodik es egy uj kultura jelenik meg. Ezt a magyarok honnan tudjak olyan jo? Mert a Karpat medenceben nem a magyar volt az oshonos nyelv az okorban hanem a kelta. Ehhez kepest most nem az. Mi tortent? Az ujonnan erkezett bevandorlok hoztak a sajat nyelvuket es kulturajukat es az itt talalt korabbi lakossag lecserelodott az ujra. (a magyar nyelv nem egyetlen tiszta nyelv, hanem az eredeti torzsszovetseg osszes tagja hozzatett valamennyit a sajat nyelvebol, tehat egyfajta pidgin nyelvrol van szo, csak annyira regen volt es annyira kihalt a tobbi rokon nyelv, hogy ez a keverek egyedive valt) Szoval mi tortenik ha egy kis lakossagszamu orszagba hirtelen jon egy rakat kulfoldi bevandorlo aki egy tucat sajat nyelvet beszelnek? A lakossag es a kultura lecserelodik rajuk es kialakitanak egy sajat kozos nyelvet. Ezzel az eredeti helyi lakossag szinte nyom nelkul eltunik. Lasd Magyarorszag.