• defiant9
    #59
    "Igazad van, a legrosszabb, megbélyegzett és elszigetelt példával igazolod, milyen rossz lehet az állami gazdaság. ;-)"
    Mert a világ többi része mára belátta/belekényszerült hogy piaci alapon kell működni. Csak a magad fajta múltba révedő tradicionalisták gondolják hogy az állam jól/jobban gazdálkodik, mint aki versenypiacra termel. Egyébként meg több példa is volt, pl. a teljes keleti blokk, úgyhogy ezzel az állításoddal is lyukra futottál.

    "Lényege az arisztokrácia, a meritokratív rangsor"
    Ilyesmit írtam én is. Jól látható hogy egyik állításom sem tudod cáfolni, csak egy részét elmondod újra más szavakkal. Szánalmas.

    "a jobbágyság, mint legalacsonyabb rendű kaszt is messze magasabb szellemiség színvonalán volt, mint ma a nivellált modern ember."
    Üres állítás. Egy tanulatlan jobbágy, akit hiedelmein(istenfélő) keresztül manipulált pl. az egyház és gyak. a földművelésen túl nem volt más gazdasági képessége, alkalmatlanabb volt szellemi munkára mint egy mai átlag irodista. Persze nyilván az agya nem volt más, a potenciál benne lett volna hogy tanuljon és akár kutatómérnök legyen belőle, csak ez nem volt érdeke a 'gazdáinak' (földesúr, papság, állam) ezért nem is teremtették meg a lehetőségét. Az állam később(feudalizmus felbomlása) belátta hogy csak így marad az országa versenyben. Széchenyi/Hitel/Kiművelt emberfők:„A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma.”

    "Mindenekelőtt Isten tualjdonolta/tulajdonolja a birodalom földjét"
    Bizonyíték? Eleve azt sem tudod megmondani hogy mit értesz isten alatt. Semmiféle szellemi létsíkon lévő lény nem fejt ki hatást a világra, nem is birtokol semmit. Amennyiben szerinted igen, akkor mutasd meg ezt a hatást. (az nevezhető ugyan hatásnak hogy te képzelődsz és emiatt máshogy cselekszel, de ez ekvivalnes a többi konteóval, mondjuk az UFO-kkal, vagy a szcientológusok hitével)

    "magukban hordozzák a bukást akár idealisztikus formájukban is"
    Minden megbukhat, semmi sem örök. A jövőben valszeg egy még liberálisabb társadalom fog létrejönni. A feudalizmus is magában hordozta a bukást, a különbség az hogy az már jóideje be is következett.

    "örök gazdasági növekedést igényelv"
    A kapitalizmus valójában recesszió idején és a legjobb ismert módszer, nem igényli a működése azt hogy évről évre nőjön a GDP. Ezt inkább az államok igénylik akik komoly adósságokba verték magukat és pl. fenntarthatatlan nyugdíjrendszert hoztak létre, miközben deficites költségvetéseken ülnek, megszorítani meg nem akarnak mert akkor leváltják őket. A populizmus blokkoló hatása egy gyenge láncszem a demokráciában, ezt ki kellene belőle szedni, csak nehéz meglépni.