• felemelő
    #6
    "A tervgazdaság álgazdaság"

    De a megoldás nem is ez.
    Az EU-ban van fizetőképes piaci vásárlóerő, van tőke a fejlesztésekhez, van szakember, tudás. Innen csak jó gazdaságirányítás vagyis adórendszerrel cél irányába terelés kell és némi értelmes piacvédelem.
    Aztán beindul a gépezet.

    Csak egy (általam sokat hangoztatott példa).
    Folyamatosan növelni azoknak az adatoknak a körét, amin NEM hagyhatják el az EU fizikai és jogi felségterét.
    Elsőként mondjuk a katonai, államigazgatási vagy polgárok egészségügyi adatai.
    Bárki ezt felhőben akarja tartani, annak az EU-ban kell megtennie, EU-s cégként és felvállalni, hogy ha megszegi az előírást, akkor a cég horribilis (csődöt jelentő) büntetést kap.

    A nagy multik (tipikusan USA cégek) meg választhatnak hogy feladják az EU piacot (amit anyagi okokból nem tehetnek meg) és beengednek konkurenseket, akik kiépítik a szükséges infrastrukturát és szolgáltatásokat (amit nem tehetnek meg, mert a kvázi monopoliumokat adnák fel, kinevelve a saját versenytársaikat) vagy idejönnek és betartják az itteni törvényeket, itt működve.

    Amíg a GDP 50%-a áthalad az államokon, addig hülye aki direkt tervgazdasági utasításokban gondolkodik. Csak jó adószabályokat, piaci szabályokat (jelen esetben adatvédelmi szabályokat is) kell alkotni és minden úgy történik, ahogy az állam szeretné!