• kvp
    #20
    "Így kellet volna kezdetektől gyártani a laptopokat."

    Regen szabvanyos alkatreszekbol voltak osszerakva. Csak a szabvanyok miatt mindenfele csatlakozok, meg egyeb extra alkatresz kellett. De kulon ment belejuk a ram, a hattertar, a floppy, kivulre a modem es 1 vagy 2 kivulrol bedughato isa buszos bovitokatya is elfert bennuk. Nekem meg van egy regi 486-os laptopom valahol ahol a kihalt merevlemez helyere egy ssd kerult a 44 tus laptop pata (ide) csatlakozora. Az elso thinkpad-emben pedig a vezetkes halozati kartya ment bele pcmcia kartyan es kulso dokkoloban volt az optikai meghajto es a floppy, de mehetett volna a helyukre extra aksi (coldswap-pel), ha nekem lett volna. Ehhez kepest a kis lenovo tablet laptopomon usb-s dongle-on kellett bekotnom a vezetekes ethernet-et, mert valahogy mindig lehagyjak ezt a portot, plusz a billentyuzetben van az extra aksi es az usb hub-os port bovito. (jo, az egesz clamshell gep billentyuzettel egyutt osszecsukva akkora magas mint egy ethernet port lenne es a billentyuzet usb-a csatlakozoi is kihajthatoak mert a haz vekonyabb nalluk, szoval ertheto)

    "Na persze ne arany áron lehessen ezeket beszerezni hozzá mert akkor nem lesz rá nagy érdeklödés. Akkor inkább egy bőröndbe építek gépet továbra is"

    Azokat hivtak luggable gepeknek es a laptopok elodjei voltak. A tobbseguknek rendes fule is volt. Belul meg szinte teljesen szabvanyos desktop alkatreszek voltak.

    Ehhez kepest az Apple azert tokozta egybe a ram-ot a procival, mert igy sokkal gyorsabb teljesitmenyt lehet elerni a tokon beluli par mm-es memoriabusz miatt. Raadasul a videokartya es a rendszer ram kozos, igy a ket egyseg kozott nem kell masolni, mint pcie buszos desktop kartyak eseten. Lehetne teljesen szabvanyos bovitheto laptopot epiteni, csak vastag lenne, tobbszoresebe kerulne a legyartasa a mostani arakhoz kepest es lassabb lenne mint ami elerheto az egybeszerelt rendszerekkel. Az integracio szepen lassan oda vezet, amikor egy kis 1x1 centis blob lesz a laptop teljes elektronikaja a kijelzo sarkaban, olyan amilyen a zenelo kepeslapokon van. Vagy realisabb ma is elerheto technologiaval egy kis n x n centis femboritasu chip, mint manapsag sok magas szinten integralt mobiltelefon es tablet eseten. Es ebbol a kis mikrovezerlobol (soc-bol) siman kijon 7-8 fele port es csatlakozo vezeteke, tehat tenyleg minden aramkor integralva van bele. Es az egesz aramkor csak annyiba kerul, mint amennyi egyetlen belso periferia lenne egy modularis gephez.