• kvp
    #1
    Szep kezdemenyezes, de a vilag fejlodese az integralt, egy chipes megoldasok fele mutat. Sokkal elonyosebb lenne, ha minden laptop minden alkatresze modularis lenne, de meretben es arban is sokkal dragabb lenne minden, raadasul kisebb elerheto teljesitmennyel.

    Egyebkent a bovitokartyas laptop megoldas sokaig elterjedt volt, a pcmcia neven. Aztan ott vannak az uj pcie buszos mini card, m2 es egyeb szabvanyok, wifi, gsm modem es jellemzoen ssd bovitesre. A ketto kozott is volt egy rakat szabvany, csak szep lassan kiszorultak a tamogatott bovito portok kozzul, ahogy az osszes belso es lassan kulso port is kikopik.

    Ahogy az ipar most kinez, egy par ev mulva mar csak a vezetek nelkuli toltes es a vezetek nelkuli kommunikacio marad meg a hordozhato gepekben.

    Ennek ellenere jo lenne, ha lehet szabvanyos laptop alkatreszeket kapni tobb gyartotol, amik teljes mertekben kompatibilisek egymassal, de mivel a legtobb gyartonak nem erdeke a szabvanyos hardverek letrehozasa, ezert ez nem varhato.

    ps: A dokkolos bovitoportjaik alapvetoen USBC-s portok belul es ezt alakitjak at USBA, USBC, HDMI es displayporttokka, valamit USBC-s SSD-ve (kvazi egy usb-s pendrive) es microsd kartyaolvasova. Otletes, en utoljara meg az eredeti IBM laptopokon lattam ilyen lehetoseget.