• kvp
    #6
    "tehát külön áramkört igényel. Gondolom azért nem támogatják, mert azt is beépítve nem éri meg."

    Valojaban egy ado es egy vevo aramkorre van szukseg. Az ado aramkor jelen esetben egy fenykibocsato dioda (LED), mig a vevo egy fototranzisztor. Ezek kisfrekvencias (kis szavszelessegu) valtozatban filleres alkatreszek, de egyre dragabbak lesznek ahogy megy felfele a sebesseg. Gyors keresessel most kb. 230 forint, azaz nem egesz 1 dollar az ara a 10 Ghz-es darabjanak a wurth katalogusbol. (elso google talalat) Na most 1 dollar az nem akkora penz, de ha azt nezzuk, hogy egy mai nagyobb procinak tobb ezer laba van, akkor mar latszik, hogy jelen kotsegszinteken egyreszt nem eri meg, masreszt a gyartast is dragitana a kevert technologia. A meret mar nem problema, sikerult ezeket az aramkoroket miniaturizalni, egy kis belyegmeretu lapkara akar tobb millio ado-vevo par is elferne.

    Tehat valamennyire megeri akkor ha tobb mint egy meterre kell jelet atvinni nagyobb sebessegen, de kisebb tavolsagok eseten (usb vagy akar nyomtatott aramkorokon beluli kommunikacio, tehat alaplapi forgalom eseten) egyszeruen nem eri meg a jelet oda-vissza alakitgatni, mert tobbe kerul mint a vele elerheto nyereseg. Igy amig a szamotogepek chipjei nem tudnak teljesen optikai elven mukodni, addig nem nagyon eri meg oket optikai kapcsolatokkal osszekotni.

    ps: Megnezve az uj PCIE szabvany 2000 MB/sec-je es az uj USB szabvany 1250 MB/sec-je az nagyon kozel van. Annyi a kulonbseg, hogy PCIE-bol van 32 csatornas kartya, mig az USB3 max. 2 csatornat tudhat. De az alap bitsebesseguk az nagyon kozel van (a PCIE 4.0 az 16 Ghz-es alap orajellel dolgozik). Lassan kezd elojonni, hogy a hagyomanyos szilicium tranzisztorok nem tudnak eleg gyorsak lenni az uj busz specifikaciokhoz (mar van pcie 5.0 javaslat is, 32 Ghz-es orajellel).