• kvp
    #21
    "Meg vegyél elektromos autót. Miért, egy Tesla C2O lábnyoma kisebb mint normális autóé (gyártástól, mindenestül együtt)?"

    Amennyiben egesz elete soran nuklearis vagy megujulo aramforrasbol toltik es a vegen ujrahasznositjak az akijat, akkor igen, jelentosen kisebb. Az egesz arra alapul, hogy ha csak elektromos jarmuvek es co2 semleges eromuvek vannak, akkor az egesz autoipar co2 semleges. A gond mindig az, hogy valahol el kell kezdeni. A Tesla az autoknal kezdte, mert hiaba epitenek nagyobb kapacitasu co2 semleges eromuveket ha nincs hozza jarmu ami felvegye a toltest. Ha eleg elterjedtek lesznek az elektromos autok, akkor kivezetheto a koolaj alapu autozas es kozben a szen es gaz alapu eromuvek is leallithatoak. A piac innentol bearazza a megujulo es nuklearis technologiakat. (ha autozni akarunk, akkor kelleni fog az aram, raadasul sokkal tobb mint amennyit ma termelnek) Tehat a logika jo mogotte, csak meg nagyon az elejen vagyunk az atallasnak es nincs politikai akarat, hogy erobol keresztulnyomja. (Kinaban es az USA-ban most hogy mar nem kell a demokratikus szabalyokkal torodniuk, kicsit nagyobb az eselye a gyorsabb atallasnak, a vilag maradek reszere meg majd rakenyszeritik)

    A facebook magan ceg, kozszolgalati funkcio kerdese ugyanolyan mint a viz es elektromos szolgaltatoknal. Anno kulon kellett egy torvenyt hozniuk, hogy az ivovizet es kesobb a villanyt sem tagadhatja meg egy szolgaltato senkitol, mert nem tetszik neki a borszine vagy a vallasa. Mert, hogy amerikaban ez tortent. Most van egyfajta beszelgetes arrol, hogy a facebook is legyen kozszolgaltatas, azaz szolgaltatasi kotelezettseggel es hatosagi ar maximalizalassal jaro uzem. A gond az, hogy idokozben a facebook nagyobbra nott mint amit az USA kormanyzata meg iranyitani kepes, sot igazabol mar ok iranyitjak az USA-t (legalabbis ok dontik el ki nyerje a valasztast). Szoval kisebb az esely a kozszolgaltatasi kenyszerre vagy a ceg feldarabolasara mint tortent anno a Bell telefonos ceggel, pedig a technologia es a jogi keret adott mindkettohoz. (igen, ha kozszolgaltatas lenne, akkor meg kellene hatarozni egy hatosagi arat es egy minimalis humanitarius hozzaferesi szintet is, mondjuk havi hany betu lenne post-olhato ingyenesen messenger-en, stb.) Megoldhato lenne a facebook eseten a kozszolgaltasra valtas? Igen. Az orosz vkontakte is igy lett magancegbol allami, odament a hatosag es azt mondta hogy einstand. Mivel eppen ugyanerre keszul az USA a magantulajdonu fegyverek eseten, ezert van ra elvi lehetoseg hogy ez bekovetkezzen, de mivel a facebook es a tobbi mediaceg vezetese van hatalmon, ezert nem valoszinu. Inkabb ok veszik at az USA-t.