• kvp
    #3
    A hulladekho felhasznalasa nem ujkeletu otlet. Az, hogy a szerverek mar annyi hulladekhot termelnek mint regen egy gyar mar erdekesebb, de azert ez sem olyan meglepo. Igazabol ha az energiatermeles nem jarna szendioxid kibocsatasal, akkor nyugodtan pazarolhatnank az energiat. Lehet erdemesebb lenne inkabb erre forditani a penzt es a kutatasi erofesziteseket.

    Az, hogy uveghazakat hajtsanak a hulladekhovel egyebkent jo otlet, de a nagyobb gond, hogy nyaron, amikor tenyleg szukseg lenne a hutesre, akkor az uveghazaknak sincs szukseguk plusz hoforrasra.

    Esetleg strirling generatorokkal lehetne aramot termelni a hokulonbozettel, ami kb. olyan lenne, mint amikor egy vizimalombol kifolyo viz egy lejjebb levo malmot hajt meg, aztan meg egyet, stb. Igy szepen lassan a konverzios vesztesegen menne el a befektetett elektromos energia, de kozben elvileg akar 50%-kal tobb szervert tudnanak meghajtani vele. (persze ez nem eri meg anyagilag, mint ahogy a tenyleges szendioxidsemleges energiatermelesbe valo befektetes is csak nagyon korlatozottan)

    Mindenesetre egy uveghaz jobb es sokkal olcsobb zolditesi project, tehat ha valakinek a jo sajto a celja, akkor ez az olcsobb es egyszerubb megoldas.