• Sequoyah
    #18
    Csakhogy nyugaton is hiany van a magasan kepzett informatikusokbol, nem csak Magyarorszagon. A kivalto oka az egesznek pedig az, hogy sehol mashol nincsen szukseg kepzett mernokokre ekkora mennyisegben.

    Egy tipikus mernoki projecten van 1db mernok, aki pl megtervezi a hazat, es 20 alacsonyabban kepzett aki megepiti. Vagy 5 mernok aki megtervezi az autot, es 15 technikus akik segitenek.
    Egy informatikai projecthez viszont kell 20 mernok, es senki mas. Mar reg megbukott az a rendszer ahol 1db architect megtervezi a szoftvert, es 20 indiai junior leprogramozza a specifikacio alapjan.

    Azt a hozzaallast pedig el kell felejteni hogy azert nincs mert nem kinalnak eleg penzt. Kinalnak igy is sokat. Ha fizikailag nincs eleg, akkor nem terem hirtelen tobb informatikus akkor sem, ha 2x annyit kinalnak. Csak az alacsonyabb hozaadott erteku projectek fognak kiarazodni, es el sem indulni.
    De ezek is magas hozzaadott erteku projectek lettek volna, szoval az el nem indulasuk sajnalatos, es lassitja a gazdasagi novekedest.
    A gazdasagi novekedes sokkal nagyobb lenne, es az atlagkereset is nagyot none akkor, ha az informatikusok 30%-kal kevesebbet kapnanak, viszont 2x annyi lenne beloluk.