• kvp
    #12
    Sajnos en is idos vagyok mar, meg anno commodore-on tanultam programozni. Nem ma volt. Azt viszont latom, hogy a vilag nem fejlodik annyira gyorsan amennyit gondoltam kiskoromban. Egy csomo dolog megvalosult, amirol a 80-as evek elejen meg csak azt gondoltuk, hogy elvileg megoldhato lesz, de az alap algoritmusok es a gepek mukodese azok nem sokat valtoztak. A virtualizacios es felho technologiak csak a regebbi virtualizacios es elosztott szerveres technologiak ujabb valtozatai, de a elvi mukodesuk ugyanaz maradt a 60-as evek ota. (mar akkor is leteztek virtualizalt platformon futo elosztott cluster alapu, modern szoval "felhos" kornyezetek) A mai halozati technologiak elso peldanyai is a 60-as evek vegen indultak fejlodesnek es az elso tobbfelhasznalos digitalis halozat alapu videokonferencia rendszer (zoom meeting :-) ) is 1968-ban volt. Ok, hogy a kutatoknak a nasa-tol kellett hozza felszerelest kolcsonozniuk, de a technologa adott volt, csak meg nagyon draga. Egy ev mulva meg elo adasban leszallt az elso ket ember a Holdon. Szoval nem fejlodtunk akkorat tudasban csak minden olcsobb igy es elerhetobb lett.

    De ugyanugy a neuralis halozatok 20 eve meg csak kutatasi temakent jottek elo es max. egy kis jatek robot futkarozott az asztalon a mellette allo szoba meretu szerveren futo neuralis halozat alapjan, mig mara mar egy kis taviranyitos jatekautoba vagy tenyernyi dronba is befer az autonom navigacios technologia alapja. Az algoritmusok mar akkor is adottak voltak, de meg nemhogy a full HD, de meg a qvga is tul nagy felbontas volt a jarmu latasahoz. Mara szinte barmelyik okostelefon eleg hozza.

    A fentiek alapjan azt mondom, hogy a tudas nem abbol all, hogy ma eppen hogyan hivjak a print parancsot, hanem abbol, hogyan mukodik egy szamitogep es milyen feladatokra milyen algoritmusok leteznek. Keresni egy aktualis implementaciot egy aktualis nyelven vagy ha nincs, akkor megirni mar igazabol nem akkora kihivas. Ha valaki nem az elavulo platformokra koncentral, hanem az algoritmusok mukodesere akkor ugyanazt a feladatot meg tudja csinalni egy VAX VMS rendszeren egy Windows-os pc-n vagy egy virtualizalt szerveren a felhoben futo tetszoleges mai platformon es nyelven is.

    Persze az ember nem olyan gyors 30-40-50 evesen mint volt 10-20-eves koraban, ezert egyre kevesebbet tud adott egysegnyi ido alatt elvegezni. Szerencsere egyre tobb dolog keszen van, igy mar nem kell mindig legyartani a pattintott kokereket, de azert lassan en is ugy erzem, hogy nyugdijba kellene mennem. (gondolom 35 folott mar a legtobb mernok igy van vele)

    Erdekes lesz az, hogy az elso tenyleg szamitogepes kornyezetben felnott generacio, akik meg a korai 80-as evekben kisgyerekkent tanultak programozni, mikor fogja azt mondani, hogy mar tul oreg a modern technologiakhoz...

    ps: Igen, ez ma mar a jovo, de akkor hol van az onvezeto repulo autom ami az okosoran at meghallott szobeli hivasra is odajon? (az egyik Jetson csalad reszben volt ilyen, 1960-as evek, bar a sorozat 2062-ben jatszodik, pont 100 evvel a jovoben es meg addig van 41 ev...)