• defiant9
    #15
    "hanem egy cég főhadiszállásán"
    Ott bukik az elmélet hogy nincs egy ilyen cég sem. Főleg olyan nem ami arra lenne képes kényszeríteni hogy 1 forintot is adj neki. Ellenben az állammal, ami képes az erőszakszervein keresztül kényszeríteni hogy fizess pl. adót, egyébként megfoszt a szabadságodtól. Ez nagy különbség. Hatalmas világcégek is tűntek el már a süllyesztőben, ők a piac szabályai szerint játszanak, míg az állam nem.
    A lehető legkisebb állam a jó irány, a lehető legtöbb szegmens pedig át kell engedni a piaci alapú működésnek. Az állam egyik fő szabályozói feladata éppen a piaci verseny fenntartása.

    "hogy a lokális életközösségeket alárendel"
    Szabadon döntesz, ha akarod vásárolhatsz manufakturális lokális terméket, de vásárolhatsz globálisan előállítottat is. Mindenki döntésének eredője pedig megmutatja hogy melyik is az értékes az emberek számára. Sok terméket ma már eleve képtelenség lokálisan előállítani, sokat pedig méretgazdaságosan nem lehet. A világ fejlődik, nő a komplexitás, a dekadens múltba révedő mentalitás alacsonyabb életszínvonalat eredményez.