• bdzsana
    #18
    Értem a logikádat, csak az államoknak és a versenyfelügyeletnek nem az a dolga, hogy egy céget kiszolgáljon, hanem a lehető legjobb feltételeket teremtse a versenyhez, és ha torzul a piac akkor szabályozásokkal korrigáljon, ami gyakorlatilag most történik.

    Nem egyszer fordul már elő a világtörténelemben, hogy egy viszonylag új piac kezdeti versengés után 1-2 cég abszolút győztesként jön ki a harcból és letarolja a piacot majd be kellett avatkozni. Mindegyiknék elmondható, amit az Apple és a többi techcég mellett felhoztál, hogy ügyesek voltak időben léptek, felismerték a lehetőséget és befektettek.
    Az igazságérzet azt diktálja, hogy ne ezeket szivassuk már ugye, pedig a történelem bizonyította, hogy milyen jó hogy párszor már megtettük. Érdemes a vasútépítésre is gondolni, ahol kezdetben előnyös volt, de a végén már nagyon nagyon fékezte a gazdaságot a monopólium. Tenni kellett valamit, pedig ott is elmondható, hogy megérdemelten uralják a piacot, csakhogy a hatóságoknak nem az a dolga hogy egy cég érdekeit védje az összes többivel és a teljes gazdasággal szemben.

    Oké tökre megérdemelten uralja most a piacot az Apple és a Google, és akkor szerinted ebbe mikor kell belenyúlni, amikor már a két cég a bolygó negyedét érik vagy felét vagy háromnegyedét? A te gondolkozásod szerint soha nem kell belenyúlni mert megdolgoztak azért hogy ez így legyen.

    Érdemes lenne belegondolni, ha már az első operációs rendszerek ilyen szabályok szerint működtek volna, mint most a mobilok. Vajon mi történt volna. 1-2 cégnek biztosan nagyon jó lett volna, cserébe milliókat visszavetve. Vagyunk mennyünk vissza és az internetes infrastruktúrát építők is hasonlóan gondolkoztak volna.

    De az is egy érdekes gondolatmenet lenne, ha a mai AppStore-ok logikáját kivetítenénk a hagyományos piacra, eléggé szürreális és felháborító kép vetülne ki, csak ehhez a digitális piacon már hozzászoktunk.

    "Érdekes módon, amikor elindult az Appstore 13 évvel ezelőtt senki sem rohant a bíróságra, hogy az Apple feltételei piackorlátozóak"
    Így van, ahogy a vasutas példánál sem, sőt kezdetben nagyon örültek. De felteszem a kérdést mégegyszer akkor ha eléri az Apple értéke a Föld értékenek a felét akkor is jól van ez így mert ő volt a leggyorsabb és legügyesebb és megérdemli?