• bdzsana
    #12
    "Egy konzol is pont annyira alkalmas általános tartalomfogyasztásra, mint egy mobil, semmi sem indokolja, hogy az egyiket elfogadjuk zárt célplatformnak, a másikat meg nem."

    Persze teljesen alkamas napi kapcsolattartásra, időpontot foglalni a fogorvosnál, email küldeni stb stb Mint amennyira egy kés is alkalmas arra, hogy kivágj egy fát, csak nem olyan kényelmes. De legyen igazad, ott sem vagyok a zárt rendszer híve.

    "Tehát pont az Apple és a Google sikere és a Nokia bukása bizonyítja"
    Az Apple és Google nem egy meglévő piacot hódított meg hanem újat hozott létre. A mobil hajnálan volt verseny, de ahogy az utak ki lettek betonozva itt már sok esélye nincs a belépőknek, maximum ha egy olyan paradigmaváltás jön mint amit az Apple és a Google hozott, aminek sok esélye lássuk be nincs, de ha lenne is gyorsan felvárásolná az innovátort valamelyik techóriás.

    "Ahogy Te is megfogalmaztad, kiépíteni egy sikeres és működő ökoszisztémát dollármilliárdokba kerül "
    "A Wallmart a saját szolgáltatását uralja, ahogy az Apple is. "

    Persze ezt elhiszem hogy sokba kerül, de ettől még nem biztos hogy ez lesz a jó irány. Pont azzal van baj, hogy az önálló szolgáltatásokat oköszisztémába rendezik és ezzel ejtik fogva a usert. Ha Apple telefont veszel, akkor a szolgáltatásait is nyomatni fogja és amikor már mindened Apple nagyon nehezen tudsz fogni váltani mert mindent átsző mint egy polip, hasonlóan a Google-el.
    Ha Wallmartbe bemész venni egy csokit, semmi nem gátol meg abba, hogy egy másik kosboltba vegyél egy másikat.Sőt eldöntheted hol olcsóbb és ott veszel. Ilyen hol tudsz megcsinálni a telefonoddal? Sehogy.

    "Ha ez a bevett iparági gyakorlat, akkor milyen alapon támad egy konkrét céget piackorlátozás vádjával?"
    Két céget támad, jelenleg itt Európában az Applet, taktikai oka van nyilván, hiszen az Apple a legáltalánosabb és egyben a legzártabb rendszer. Ha egyszerre támadna mindenkit az sokkal nagyobb összegbe kerülne, és nagyobb esélyt ad annak, hogy összejátszanak ellene.

    "Mivel neked van szükséged az Apple ökoszisztémájára és nem annak rád, "
    Már bocs, de szerinted mire lehet használni egy tartalomfogyasztó eszközt tartalom nélkül? Ez egy szimbiózis, de jelenleg csak az egyik fél diktál, mivel ő a nagy a másik oldal meg sok kicsi, akiknek nagyon nehéz nyomást gyakorolni. Itt jön a képbe az Epic aki elég nagy ahhoz, hogy harcolhasson.

    "Amennyiben az Apple bizonyíthatóan nem egyenlő feltételek alapján kezeli az appstore ügyfeleit, úgy jogosan lehet és kell is felelősségre vonni"

    Ez már bizonyított, mert a saját szolgáltatásait mindig előnybe helyezi. Emiatt is folyik ellene per.

    Az EU radikális terve az, hogy ezeket a cégeket szétrobbantja szolgáltatásokra, így különálló entitásként nem teheti meg hogy a sajátjával kivételez és jobban támadható ilyen esetben.