• kvp
    #17
    "Ebben az esetben a hekkerek a digitális aláírást fogják megpróbálni feltörni vagy hamisítani."

    Azt sokan probaljak. Gyakorlatilag mindent ezek vedenek a banki rendszerektol kezdve az atomeromuveken at a vpn kapcsolatokig. (a nuklearis fegyverek szerencsere one time pad-esek, egy matematikailag biztonsagos de csak 1x hasznalhato kulcsot hasznalnak) Eddig mindig elorebb jart a titkositasok kulcshossza mint a feltoresre szolgalo szamitasi kapacitas. Joreszt csak programozasi hibak miatt lehetett a legtobbet feltorni. Ezek lehetnek veletlenek es persze ott volt amikor az NSA szandekosan gyengitette ki a legtobb kereskedelmi szoftver kulcsgeneratorat. A nyilt forraskodnak koszonhetoen ez ma mar sokkal nehezebb.

    A Tesla siman linux-ot tesz a kocsikba es nem vigyaznak annyira a rendszerekre mint sok telefongyarto. A Tesla autok szervizelhetoek hazilag es csak a granciat vesziti el aki ezt csinalja (meg letiltjak a gyorstoltokrol, nehogy egy gyorstolto mellett egjen porig a kocsi, rossz marketing lenne). Az Apple kezdte, a Samsung folytatja, varhatoan egy ido utan mar a legtobb hardver teljesen zarolt komponenseket fog kapni, semmi nem cserelheto es semmi nem javithato hazilag. Cserebe feltorni sem konnyu oket.

    Pelda erre amikor egy okos villanyegot nem cserelhet ki csak a gyarto szervizese, mert csak o tudja engedelyeztetni a kozponti szerveren at az uj ego alairasat a haz automatizalasi rendszereben. Nagyon biztonsagos, mert nem lehet egy mikrofonos-kameras okos villanyegot titokban becsempeszni az egyik foglalatba (mondjuk pl. az amazonos arukihordo altal, aki a hutobe tette a rendelt arut amikor nem voltunk otthon), de cserebe a lakasban lako semmit nem tud megjavitani maga. Meg egy kiegett villanyegot sem.