• asgh
    #12
    Miből gondolod, hogy alkalmatlanok? Egy idióta vezető sem több az AI számára, mint hirtelen bekövetkező random esemény, amire gyorsan kell reagálni.
    Az FSD-nél a fő probléma nem a megfelelő döntéshozatal, hanem az érzékelés és a reakcióidő. Ezek alapvetően mérnöki kérdések. Az érzékelést meg lehet oldani kamerákkal, lidarral, stb. Egy kivilágítatlan biciklisbe éjszaka a rutinos vezető is simán belerongyol, mert túl későn veszi észre, de egy halom éjellátó kamerával felszerelt FSD rendszer nem feltétlenül.
    A reakcióidő csökkentése pedig úgy történik, hogy az AI folyamatosan több scenárióval számol és a szenzoradatokra reagálva már csak a megfelelő megoldást kell kiválasztania. Pl. ha érzékel egy szarvast maga előtt több száz méterre, akkor kiszámol egy csomó útvonaltervet, majd amikor a szarvas az útra ugrik azt hajtja végre, amivel a legjobb eséllyel tudja kikerülni.
    Ugyanígy működik amúgy a SpaceX első fokozatok visszatérése is: a rakétatest tele van szenzorokkal és a vezérlő elektronika folyamatosan előre számol, így amikor kap egy váratlan oldalsó széllöketet, akkor a másodperc töredéke alatt képes korrigálni a rendszer, mert már megvan az előre kidolgozott megoldás.
    De ami az igazán fontos az FSD-k esetében: ha valami félresikerül, akkor a teljes rendszer tanul belőle, így a megbízhatósága fokozatosan javul. Ezzel szemben az ember ugye nem tanul mások hibáiból, így csak idő kérdése, hogy az FSD-k baleseti statisztikái javulásban utolérjék, majd lehagyják az emberi vezetőkét olyan szinten, amikor már jobban megéri általában véve betiltani a közutakon az emberi vezetést, mert lehet, hogy az autósok többsége jól és felelősségteljesen vezet, de ott van az a maradék idióta, aki nem csak saját magát, de mások életét is veszélyezteti, így akkor járunk a legjobban, ha inkább senkinek sem engedik, hogy vezessen.
    És ez az idő sokkal hamarabb jön el, mint egyesek gondolnák, mert minél több FSD rendszer rohangál az utakon, annál több adat gyűlik és annál többet tanul a rendszer, azaz önerősítő folyamat.