• kvp
    #5
    A kijelzo hajlitas fo erteme az hogy igy lett mit tenni a telefon eleire, mivel ha jol ertem mindent leszedtek onnan. A tap es adatcsatlakozo kihagyasat viszont en inkabb az Apple-tol vartam. Mindenesetre amikor ok is kihoznak egy ilyet, akkor az egesz vilag azt fogja masolni es mindenki ugy emlekszik ra, hogy ok talaltak ki elsokent.

    Egyebkent meg a hajlitott elre el lehet rakni a virtualis gombokat. Tehat a bekapcsolo, hangeroallito es egyeb gombok igy egy kvazi virtualis billentyuzeten tudnak megjelenni mindig azok amikre eppen szuseg van. Pl. a hangero gomb lehet egy pont a kijelzon, amit ha megnyomunk, akkor a teljes kijelzo hosszaban vegighuzva lehet allitani. Vagy 3 allasukent, ha a megnyomasi ponttol folfele huzzuk az ujjunkat, akkor folfele, ha lefele akkor lefele mozdul a hangero. Ugyanez az otpikai zoom eseten a fenykepezogepnel vagy ha nyomaserzekeny a folia, akkor kis nyomasra autofokusz, teljes eronel fenykepez. Barmit amit szoftverben meg lehet irni.

    Hasonlo regi megoldas volt amikor a touch felulet tullogott a kijelzon es a gombok erinteserzekenyek voltak, de csak oda voltak festve a burokat ala. Mara ezt mar kicsereltek a kijelzon levo rajzolt szoftveres gombokra, de a kis kijelzos android-okon regen nepszeru volt a 3 gombot igy megoldani.

    Szemely szerint nekem van egy sajat design-om:
    - a kijelzo U alakban meghajlitva a keszulek korul
    - az egyik oldalon teljes meretu, a masik oldalon kb. 2/3 aranyban lefedve a hatlapot (oled alapu, hogy reszlegesen ki lehessen kapcsolni amikor nem kell egy-egy resze)
    - ahol a kijelzo az elen atfordul, ott csak szoftveres gombok es az ertesitesek fenyei vannak, az aktualis alkalmazastol fuggo grafikaval
    - a hatlapon a kijelzomentes reszen van a kamerak helye, igy a fo kameraval tudunk szelfizni vagy videotelefonalni is es olyankor a kisebb hatlapi kijelzo resz az aktiv
    - az elolapon nincs kamera, 100%-a kijelzo
    - a hatlapon van a kamera csoport, kb. 66-80%-a kijelzo
    - a szoftveres gombok kozotti teruleten a touch esemenyeket ignoralja a rendszer, hogy meg lehessen fogni a kijelzos keretet (ez igazabol minden edge screen-es keszuleknel alap kell hogy legyen)

    A fenti megoldas egyetlen kameracsoportot igenyel csak es egyetlen (kisse furcsa formaju) a telefon elen fixen meghajlitott erintos kijelzot. Semmilyen fizikai gombra nincs igy szukseg a mukodeshez es annyi szoftveres gomb vagy slider/rocker lehet az elen amennyi kifer ra. Raadasul ugy kaptunk egy kvazi dupla kijelzos keszuleket, hogy csak egy fizikai kijelzo (es vezerlo aramkor) kell hozza. Plusz dedikalt szelfi kamera se kell. Tehat eleg egyedi es megis egyszerubb es olcsobban gyarthato mint a mai szokasos keszulek.

    ps: A csatlakozomentes, feluleti hangszoros/mikrofonos keszulekek nagy elonye, hogy teljes mertekben kionthetoek korbe vizallora, tehat semmilyen res nem marad amin befolyhatna a viz. (tipikusan a mikrofonok lyuka, a hard reset nyilasa es a tolto/adat csatlakozo az ahol befolyhat barmi is, meg persze a nem membaranos fizikai gomboknal.