• kvp
    #2
    A leggyorsabb FPGA-k jelenleg 300-600 Mhz korul vannak, az atlagosak 200 Mhz alatt. Egy atlagos CPU olyan 2-4 Ghz korul van. A robotok mozgatasahoz csak forditott kinematikat kell szamolni csuklonkent 1-1 matrixra. Ha a leggyorsabb FPGA-t hasonlitjuk ossze a leggyorsabb CPU-val, akkor 6x gyorsabb a CPU, atagos esetben (tehat olcso FPGA - olcso ARM-os proci) pedig 10x gyorsabb a processzor. Egyszeruen nem eri meg FPGA-t hasznalni.

    Es akkor meg ott vannak az MI processzor egysegek, amik pont ezekre a szamitasokra vannak kihegyezve. Az uj Apple M1 mobil chipben 16 ilyen mag van, osszesen 11 trillio utasitas / masodperces teljesitmennyel. Ez linearlis teljesitmenyben 11 tera instructions / sec, vagyis 11 Thz. Ez a 16 mag es a 3.2 Ghz-es orajel miatt kb. 214 vegrehajto egyseg / mag-ot jelent, osszesen 3438-at, ami teljesen realis ha "buta" parhuzamos neural core-okrol van szo. Ezzel hogyan is akarnak versenyezni egy alacsony denzitasu FPGA-val, ami par tucat parhuzamos magot tud osszesen kiadni, azt is csak alacsony orajelen?

    ps: Egy atlagos robotkar eseten mar tobb mint 20 eve is megvolt a szukseges teljesitmeny a teljes forditott kinematika kiszamitasara kb. 1/30-ad masodperc alatt 4 izulettel. Ha szegeny robotnak 6 vagy 8 vegtagja es vegtagonkent 5-6 izulete van, akkor is mai teljesitmenyen masodpercenkent tobb szazszor ujra lehet szamolni a teljes mozgasat. Jo peldak erre a Boston Dynamics robotjai. A kutyajuknak (spot) egy 1.6 Ghz-es negymagos core5-os mobil procija van es ez boven viszi mind a 4 labat, mind a fejen a robotkart es mindezt alap ubuntu linux alatt. Azt meg mindenki megnezheti mennyire gyors.

    https://support.bostondynamics.com/s/article/Spot-CORE-specifications