• NEXUS6
    #70
    Biodiverzitás. Előtérbe került? Igen is meg nem is. Én úgy látom, hogy az un. "klímavédelem", ezen belül a kényszeres ragaszkodás mindent a CO2 kibocsájtás szempontjaira redukálni hegemón módon uralja továbbra is a környezetvédelem kérdését.

    Tanulságos megnézni Attenborough legutóbbi filmjét. Az ő szemén keresztül látni azt, ahogy a hatalmas megzabolázhatatlannak és legyőzhetetlennek tűnő természeti környezet az ő pályafutása alatt visszaszorult. Ez nem önmagában a CO2 kibocsájtás növekedése miatt történt, hanem mert az emberiség lélekszáma hozzávetőleg megnégyszereződött. A pontos lélekszám ugyan nem, de egyénenként, hogy 1-1 ember mekkora földterületet vesz el a természettől az magasabb, mint az akkori átlag, ahogy az általános jólét egyetemesen emelkedett.

    Abszolút jó ez a kép a szigetszerű természeti környezetről. én még kiegészíteném az óceánok valós állapotának figyelmen kívül hagyásával. Ott sokkal nagyobb pusztítást végeztünk, mint ami a szárazföldeken látunk. Tegyük hozzá, hogy a Föld felszínét 2/3-ában borító óceánok, politikailag szabályozás szempontjából senkiföldjének számítanak. Hogy ki mit dob az óceánokba, vagy vesz ki onnan az amíg közvetlenül nem érint más országot marginális nemzetközi politikai hatással bír. Az óceánokhoz való hozzáállásunk szinte semmit nem változott az utóbbi 100 évben.