• Nos
    #68
    En nem erzem, hogy csak az uveghazhatasu gazokrol beszelnek, szerintem (szerencsere) elegge eloterbe kerult a biodiverzitas csokkenese is. De mivel az uveghazgazok globalisa es nem lokalis hatast ernek el, ezert nyilvan jobban eloterben vannak, mint a talajkozeli ozon, vagy a varosi hosziget hatasok.
    A problema az, hogy dolgok egyszerre tortennek. Szazezer evekkel ezelott talan nem lett volna ekkora problema a globalis homersekletvaltozas. A baj most az, hogy az okoszisztemak szigetszeruen le vannak zarva, termofoldek, autopalyak, varosok valasztjak el oket, es a fajok egy jo resze nem fog tudni generaciorol generaciora tovabbalni, hanem el fog sorvadni a sajat kis szigeten, amibol egyebkent is egyre kevesebb marad. Szoval biztos jo lesz sziberia, mert lesz majd vagy 10 millio negyzetkilometer buza.
    Az Antarktisz egyebkent tenyleg valoszinuleg sokaig jeges lesz meg, de az Arktisz mar nem annyira, ok, lesz majd ott is krumpli.
    Egyre sivarabb lesz a vilag, es ha atmenetileg meg nagyobb terulet szabadul fel a mezogazdasagnak, es meg tobben fognak elni a bolygon, akkor meg tobb nyersanyagra lesz szukseg, es meg keveseb marad abbol, ami nem buza, tehen, vagy krumpli.

    Szep lesz.