• NEXUS6
    #65
    Akkor részletesen kifejteném! :)

    Véleményem szerint az ember jelentős hatással bír a környezetére. Gyakorlatilag a technikai civilizáció, a technológia, minden technológia lényeg a környezet átalakítása, onnan erőforrások kivétele, illetve a technológia alkalmazása során keletkező anyagok oda visszajuttatása. Ez az un. zöld technológiákra is igaz, az alapelven nem változtat, csak azon, hogy milyen erőforrásokat vesz ki a környezetből, és milyen anyagokat juttat oda vissza.

    Ezt a sokrétű kapcsolatot a környezettel 1-2 tényezőre és kifejezetten az un. üvegház gázok egy szűkebb körére leszűkíteni véleményem szerint teljesen hibás megközelítés. Vegyük pl azt, hogy helyenként az ember környezetátalkító hatásának hála a szűkebb klimatikus környezet jelentősen megváltozott, mind csapadék, mind hőmérsékleti, mind a levegő összetétel tekintetében. Akár +5-10 fokos sztenderd melegedést, teljesen más csapadékot, akár ózon szintet is tudunk produkálni viszonylag nagy és egyre nagyobb területeken. Itt most anagyvárosokra gondolok, ahol a konrét változásokhoz valójában gyak minimális köze van az üvegház gázok kibocsájtásának. Vegyük figyelembe, hogy a szárazföld területének 2-3%-át már így átalakítottuk! Ennek nyilván vannak komoly globális környezeti hatásai, amit azonban jelenleg nem vizsgálnak!

    A hosszútávú következmények jelentősek lehetnek, azonban a változások sebessége várhatóan messze nem éri el a katasztrófális szintet, azokhoz az érintettek viszonylag jól tudnak alkalmazkodni. Egy jelentősen melegebb klíma valóban eredményezheti a grönlandi/Antarktiszi jég elolvadását, és ezzel az ócánok 10 méterben mérhető szintemelkedését, azonban ennek időtartama nem évtizedekben, vagy évszázadokban, hanem 10 000 évben mérhető!!!
    https://www.sciencenews.org/blog/science-ticker/burning-remaining-fossil-fuels-would-eradicate-antarctic-ice

    Azonban vannak sokkal gyorsabb klimatikus, környezeti változások, amelyek már bele esnek a pár száz éves időskálába, ezek egy része jelentős, az emberi élethez is mérhető bár így is viszonylag lassú mértékű változás, másrészt azok kifejezetten kedvező hatása miatt szintén nem nevezhetők katasztrófálisnak. Itt most mind Szibéria, mind a Szahara és egyéb kiterjedt sivatagok kizöldülésére gondolok, ami jellemezte az 5-8 ezer évvel ezelőtti a mainál melegebb klímát is így nem olyan távoli múltra vonatkozó, a korai, kultúrákat, emberi civilizációk fejlődését is érintő adatokkkal rendelkezünk.

    Szóval a klímaváltozás földtörténeti előzményeit, annak több rétű fizikai, klimatikus és biológiai összefüggéseit megismerve, jómagam kifejezetten optimista vagyok a klímaváltozást illetően. Hatalmas lehetőséget jelent ez a változás mind az emberiségnek, mind az élővilág számára, hiszen a szárazföld felét kitevő jég és homoksivatagok eltünnek a rendelkezésre álló élettér gyakorlatilag megduplázódik!!!
    ;)
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.02.09. 14:31:43