• Vanek úr
    #18
    A #12-re is megy válaszul....
    Nem, én nem 'doktor'-októl tájékozódom, hanem virológusoktól. Egy Java-s programírás kérdésében sem adnék feltétlenül a helyi rendszergazda szavára, hanem megkérdezném egy Java-s programozó álláspontját.

    Az újrafertőzés pedig nem teszttől függ. Voltak olyanok, akik könnyen estek át rajta először (minimális tünetekkel), és így náluk nem alakultak ki megfelelő számban az ellenanyagok (ha egyáltalán kialakulnak - mert tavasszal az úszóknál megjelenő vírustól ugyan páran megbetegedtek, de a legtöbbjük könnyen túlesett rajta, majd amikor vérplazmát kértek tőlük, hogy az újabb betegeknek beadhassák, akkor derült ki, hogy sokuk vérében nincs antitest). Éppen ezért fertőződhetett meg újra 1 hónappal később az az illető.

    A vakcina beadása előtt nem tesztelnek (teszttel nem is kimutatható ez), hanem előre meg kell adnod bizonyos adataidat (vagy a jelentkezésnél, vagy helyben az oltásnál), ahol kérdezik, hogy voltál-e 3 hónapon belül beteg, mert akkor nem adnak (úgy veszik, hogy mivel átestél rajta, akkor 3 hónapig védett vagy, így addig nem kell téged oltani sem, inkább azokat oltják helyetted, akiknek szükséges lenne az immunizálása).

    Az időtartamokhoz meg jelenleg egy általános idő lett kötve. Nem orvosi köpenyes akárkik találták ki, hanem a virológusok (és a vakcina készítői) állítanak ilyeneket. Ahogy említettem, a jelenlegi tudásunk szerint a betegségen átesetteknél tényleg nagy a szórás a védettség hosszát tekintve (és nem biztos, de nagyon valószínű, hogy a betegség súlyosságától is függ (hiszen még mindig nem ismerik eléggé a vírust, hogy mindent tudjanak róla)), a 3 hónap egy olyan állítás, hogy az emberek többsége eddig biztosan termelt ellenanyagot (kivéve persze pár ellenpéldát - de a (kevés) kivétel csak erősíti a szabályt). A vakcinák idejéről pedig a készítők nyilatkoztak, hogy bár még nem tudják, hogy meddig tartanak, hiszen még mindig ellenőriznek ilyen témában, de a legalább 7 hónap a legtöbb embernél működik.