kvp#7
"Nem tudom, miért nem lehet minden laptopra manuálisan elhúzható lencsefedőt rakni. Egy mostani Lenovo modellen pl. láttam."
Regen volt. Az elso SGI webkamerak (parhuzamos kabellel mentek) meg a lencsefedohoz kotott tapkapcsoloval mentek. Ha elhuztad, akkor hallattszott ahogy felporgott a mechanikus rekesz villanymotorja.
De letezik felragaszthato lencsetakaro, egy muanyag matrica amiben egy masik kivagasban futva egy masik muanyagdarab eltolhato oldalra. Lattam belole ceges reklamos valtozatot is, egy intrusion testing-et vegzo ceg osztogatta.
Egyebkent azert nem epitenek lencsetakarot a mai telefonokba es laptopokba, mert akkor sok ember aktivalna es nehez lenne pillanatfelvetelt kesziteni. Nem menne a face unlock, nem tudna a messenger egy chatbe valo belepeskor ellenorzo selfie-t csinalni arrol, hogy ki irogat a telefonon, stb. Mar abbol gond volt, hogy a motoros kamerak allandoan elougraltak bizonyos alkalmazasok hasznalata kozott. Ezert szedtek le a piros aktivitasjelzo led-eket is, mert allandoan villognanak amikor a user nem is akar fotozni. (de az app. keszitoje meg igen) Szinte csak a nagy biztonsagu uzleti termekekre raknak gyari takarot, mert ott megfizeti a vevo a megnovelt biztonsagot.
A legjobb pelda az volt, amikor egy iskolai rendszergazda csinalt felveteleket az iskolai hivatalos laptopokkal, az iskolaba jaro kislanyokrol, otthon a haloszobajukban, amikor oltoztek. Es tisztan jogilag nezve ehhez minden joguk megvolt. (persze amugy eleg kellemetlen volt az egyebkent gazdagabb gyerekeknek mukodtetett suli szamara) Szoval a diakok jogosan odzkodnak...