• NEXUS6
    #2
    Jó kérdés, hogy milyen műveletekben és milyen eljárással és ki, konkrétan milyen légierő ellen alakalmazzák ezeket a gépeket. Egy asszimetrikus hadműveletben, gyak légvédelem nélküli ellenség ellen pont elég egy-egy olcsó drón, lásd pl Afganisztán, tök felesleges bármiféle lopakodó képességgel bonyolítani, drágítani egy eszközt.

    Ez a gép inkább egy nagykapacitású elfogóvadásznak tűnik, amely más feladatokra is alkalmas. Ilyen esetben kevésbé fontos hogy a gép hátső féllégtere is lopakodó képességű legyen, hiszen inkább nagyteljesítményű támadó lopakodók szemből történő elfogására hozták létre. Hátulról ebben az esetben inkább a saját erők látják. Feltételezve, hogy az ellenség folytatja a támadó műveletet, közelít a célpontjához, akkor előbb utóbb közeli légiharc helyzetbe fognak azzal kerülni, ahol viszont a jobb aerodinamikai kialakítás és a hajtómű vektorálhatósága egyértelmű előnyt jelent.

    Véleményem szerint és nagyon leegyszerűsítve a dolgokat, az F-22 egy fejlett légvédelemmel rendelkező ellenfél elleni támadó műveletekre optimalizált megoldás. A Szu-57 viszont ezen támadás minnél hatékonyabb elhárítására szolgáló eszköz.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.01.11. 16:17:24