• NEXUS6
    #18
    Hát pont azt értem első szériás gépeken, amiket te is felhoztál, Tranche/Block sor szerint jönnek ki a nyugati gépekre az új képességek. Az oroszoknál lehet hogy nincs olyan kőbevésett roadmap, vagy csak nem publikálják. Ez nem azt jelenti, hogy nem hasonló fejlesztési rendszert valósítanak meg, mint a nyugati gyártók.

    Most így végigpörgetve a netet a főldi célpontok elleni kisegítő szenzorokat tartalmazó, LITENING-hez hasonló POD-ot meg az 101KS-N-t írják, de képeket is látni, hogy repült volna ezzel.


    A beömlőben található rácsra több helyen tippelnek, mint leerszthető stealth-képességet fokozó eszközt, amely a korábbi Mig-29/Su-27 ben már látott rácshoz képest, amikor a felszállásnál a nagyobb szennyeződés, törmelék hajtóműbe jutását akadályozza, így újabb funkciót kapna. Ez egyelőre feltételezés (mint sokminden), orosz nyilatkozatot, forrást nem láttam.
    "The tight shape of the engine nacelles and the position of the ventral 'Venetian blind" auxiliary intakes seem to suggest that the PAK FA does not feature a serpentine air duct to the engine compressors, as typically adopted for low-RCS aircraft, it is possible that the Sukhoi designers have preferred to limit the compressors strong radar reflection by inserting a grill in front of them, while optimizing the air intakes for higher max. speed and supercruise performance.."
    LINK

    Egyetértek, azzal, hogy nem a lopakodó képesség volt a fő szempont a fejlesztésnél. Pont azon típusú a műveletben történő alkalmazás elsődlegességét jelzi, amit leírtam, hogy a tevékenység elsősorban saját, vagy megfelelő légifölényt biztosító légtérben történik, ergo mintegy nagyteljesítményű elfogóvadászként. A földi-csapásmérést jelentősen háttérbeszorítva, az erre szolgáló fegyverzetet külső tartókról és nem belső fegyvertérből indítva.

    Nem feltétlenül rossz döntés a kompozit anyagok bizonyos szintű tudatos, vagy kényszerű (nincs meg a technológia) korlátozása. Találat, roncsolódás esetén egy fém alkatrész könnyebben cserélhető, esetleg javítható, tábori körülmények között is. A kompozit esetében ez elég kérdéses, ahogy tudom.

    Szal, csak ismételni tudom, hogy az orosz technika soxor tényleg fapadosnak tűnik a nyugatihoz képest, az alacsonyabb szintű képesség sok esetben nyilvánvaló, ami azonban még mindíg nem jelenti a képesség teljes hiányát, és azt, hogy megfelelő harceljárásokkal ne tudnák közel azonos hatékonysággal használni.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.01.15. 09:40:24