• kvp
    #21
    "Tehát azon kellene inkább valamit kitalálni, hogy tudnál egybol a felszabaduló energiát átalakitani elektromossággá, kihagyva a turbina és generátor részeket."

    Erre letezik mar megoldas. Ilyenek pl. a nuklearis termoelektromos generatorok, amit pl. a NASA is hasznal. Problema, hogy a hatasfoknovekedeshez kepest eleg dragak. Aztan ott vannak az egykoros gazuteses reaktorok, ahol sokkal jobb hatasfokkal lehet a felmelegitett nemesgazt a turbinakra vezetni. Csak eppen egyetlen kor van, tehat barhol ereszt a hutokor nuklearis szennyezest okoz. Lehetne ketkoros, kulso korben Striling hoerogepeket, leginkabb a NASA fele Stirling genetatorokat hasznalo megoldast hasznalni. Ezek mar 90% folotti hatasfokkal rendelkeznek. A maradek hulladekho pedig felhasznalhato egy harmadik hutokoron at pl. futesre. Ezt a megoldast hivjak cogeneration-nek. Ez utobbi meg Paks II. eseten is benne van a tervekben, de a legtobb pesti foldgazos futomu is igy termel aramot es tavhot.

    A fuzios energiakinyeresre lenne meg egy megoldas, lathato fennye alakitani, amiket utanna napelemekkel kozvetlenul lehetne aramma alakitani, de sajnos a napelemek sem eleg jo hatasfokuak es mivel felvezetok, ezert a nem is birjak tul jol a sugarzast. Egy Stirling generatoros megoldas viszont barmilyen homerseklet kulonbseget kepes hasznositani es mellekhataskent a felepitese miatt megoldja a kulonbozo hutokorok levalasztasat is.

    Pakson is lehetne a kifolyo meleg hutovizre meg egy alacsony homersekletu generator sort epiteni, de az a +10 fok (ami a folyoba erve mar csak atlag +1 fok) nem igazan eri meg. (nagyon draga lenne a kinyerheto energiahoz kepest a 10 fokos hokulonbsegen uzemelo generator felepitese es mukodtetese) Szoval egyszeru anyagi megfontolas, nem eri meg a kis plusz energiamennyiseg miatt sokkal dragabb technologiat hasznalni.

    ps: Pakson a Duna tulterheleset hutotavakkal es/vagy aktiv hutotornyokkal lehetne kivaltani. Viszont pont azert tudnak ennyire olcson termelni a reaktorok, mert a hutes kvazi igyen van es ehhez minimalis infrastruktura es minimalis energia szukseges csak. A vilag mas reszein ahol nincs nagy ingyenes vizmennyiseg a reaktor mellett kenytelenek dragabban termelo, a hutest aktivan kezelo eromuveket epiteni, ami jelenleg nem eri meg. (a foldgaz, a koolaj es a szen meg mindig tul olcso)