• defiant9
    #40
    "Ha szaros papucsokat gazdaságosan lehet szállítani 10 ezer kilométerről, akkor nehogy már magyarország akármely pontjáról ne lehessen gazdaságosan szállítani!"
    Nem a szállítás hanem az előállítás ami sokkal költséghatékonyabb pl. egy kínai gigantikus ipari övezetben. Ezzel ma kb. senki sem tud versenyezni, nemhogy egy párezres falu ahol kb. 0 szintű az ipari háttér.

    "Csak fillérbaszás van a cégeknél."
    Ezt úgy hívják hatákonyság, a vevők pedig épp ugyanezt csináljál, a pénzkeretükből a legtöbbet akarják kihozni, megveszik az olcsóbb kíniai terméket, nem azt amit valaki manufakturálisan előállított. A tömegtermelés mellett a másik pedig a magas hozzáadott értékű termékek piaca, azt ezt előállító szakember gárda sem szedhető össze egy falu vonzáskörzetéből.

    "csak állambácsinak kicsit noszogatnia kellene a cégeket"
    Állambácsi verseng a cég kegyeiért hogy hozzánk jöjjön ne mondjuk Szlovákiába vagy máshova.

    "Mert aki elköltözik vidékről, ugyan miért elégedne már meg Budapesttel? Mikor csak az osztrák határt elég ha átlépi?"
    Igen, sokan át is lépik. A nyelvtudás és a kisebb mobilitás azért szab némi korlátot.

    "Az urbanizáció jelensége nem teljesen azt jelenti amit te írsz."
    Egyedi példák vannak alapvetően alacsony hozzáadott értékű futószalag munkákra, pl Jászfényszaru Samsung gyár, vagy amit a Foxconn is csinált. A folyamat generális iránya ettől még egyértelmű a falvak lélekszáma csökken, a várásoké nő.

    "Ennél nagyságrenddel kevesebb energiába, környezetszennyezésbe és pénzbe kerül ha megőrizzük a kistelepüléknek legalább a még menthető részét."
    Ezek csak vágyálmok. Senki nem fog arra pénzt adni hogy egy magántulajdonban lévő omladozó ház megmaradjon a faluban. Ezek évtizedes léptékű folyamtok, elköltözik a fiatal, idősek maradnak, majd meghalnak és a helyükön csak egy omaldozó értéktelen ház lesz, ez egy piaci mechanizmus, tolhatsz bele folyamatosan adóforintokat hogy lassítsd, de ez a pénz valahonnan hiányozni fog. A te példáddal élve lehet hogy épp a várostól vonod el, emiatt az ottani fiatal úgy dönt hogy ebben a koszlott Budapesten ő nem marad, elmegy inkább egy nyugati élhetőbb nagyvárosba, és akkor a folyamat végén lesz egy lepusztult magyar falvad és egy lepusztult magyar fővárosod.

    Alapvetően a méretgazdaságosságot kell elfogadnod mint kényszerítő erőt, ez ami miatt a falu hosszú távon nem versenyképes. Az összes többi ebből kövekezik, akár tetszik a végererdmény akár nem.